Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Primer dobre prakse z Ljudske univerze Ajdovščina v mednarodnem prostoru

V začetku meseca so nas na Ljudski univerzi Ajdovščina obiskali učitelji z osnovne šole za odrasle v Čačku (Srbija). Program Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O), ki se na Ljudski univerzi Ajdovščina uspešno izvaja že enaindvajseto leto, je bil pri njih prepoznan kot primer dobre prakse na področju inovativnih metod izobraževanja odraslih.

Na kakšen način udeležence motiviramo, se jim posvečamo in jih animiramo, so bili razlogi za obisk Slovenije. Aktivnosti in projekte, ki se pri nas odvijajo, gradimo na interesih in željah udeležencev, kar predstavlja glavno motivacijo za naše udeležence in prav to se je obiskovalcem iz Srbije zdelo zanimivo. Goste smo v celoti vključili v izvajanje programa in tako so imeli priložnost spremljati potek in način dela v PUM-O skupini. Druženje z udeleženci jim je omogočalo, da so dobro spoznali mlade, ki so v program vključeni in se seznanili s prednostmi našega programa. Kot so nam zaupali, jih je takoj ob prihodu v naše prostore navdal občutek domačnosti in sprejetosti. Presenečeni so bili nad sproščenim odnosom, ki ga imamo mentorice z udeleženci. Na tak način namreč ustvarjamo zaupno in varno okolje. Tudi sami poudarjajo, da tak odnos pozitivno vpliva na odnose v skupini. V naše delo so pristopili v vlogi udeležencev in tako izkustveno s 'pravimi' udeleženci 'zažagali' v nov projekt 'Klop'ca'. Dobili so vpogled, kako projektno delo pozitivno vpliva na skupinsko dinamiko. V popoldanskem času pa smo članice strokovnega tima programa PUM-O gostom podrobneje predstavile delovanje programa. Za vsemi aktivnostmi in projekti namreč stoji veliko načrtovanja in predpriprav. Pri samem izvajanju in animaciji udeležencev pa je izrednega pomena sodelovanje z zunanjimi izvajalci in lokalnim okoljem. Tako so spoznali vlogo medsebojnega povezovanja in si obenem ogledali prelepe kotičke Vipavske doline.

Čas hitro beži kadar se imaš lepo in tako se je tudi ta obisk prehitro zaključil. Naši gostje so se domov vrnili polni novih znanj in lepih doživetij ter z željo po nadaljnjem sodelovanju. Nam so pa ostale dobrote iz prave srbske kuhinje.

Nina Brecelj, mentorica v programu PUM-O

Oglejte si tudi