Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Voda – dar, radost, življenje

7. februarja 2017 smo na Osnovni šoli Dobravlje izvedli že tradicionalno prireditev Učenci Osnovne šole Dobravlje pojejo in igrajo. Prireditev, ki se vsako leto odvija ob dnevu šole in slovenskem kulturnem prazniku, že vrsto let predstavlja vrhunec vsakoletnega sodelovanja med učenci in vsemi zaposlenimi na Osnovni šoli Dobravlje. Letošnja prireditev je bila posvečena naši dragoceni, a premalo cenjeni zemeljski dobrini – vodi.
Učenci Osnovne šole Dobravlje pojejo in igrajo je več kot le osrednja šolska prireditev Osnovne šole Dobravlje in njenih podružničnih šol, je pravo medgeneracijsko povezovanje, saj združuje učence, zaposlene na šoli ter starše, babice in dedke. Prav ta medgeneracijska vez, ki krepi zaupanje med odraslimi in otroki in obenem ozavešča o pereči problematiki, je neprecenljiva in daje bogate sadove. Letošnje glasilo Čaven, ki je sicer skupni projekt učencev in strokovnih delavcev Osnovne šole Dobravlje, je prav takšen, bogat plod sodelovanja več generacij. Je prava zbirka zgodb in pesmi o vodi, ki prepletajo dragoceno ljudsko izročilo naših dedkov in babic s sodobnejšim pogledom na vodo skozi otroško perspektivo. V letošnjem Čavnu je tako zapis preteklosti, ki je ni več in je le spomin na brezskrbne igre ob vodi, a tudi težke čase povezane s pomanjkanjem vode in izviren zapis sedanjosti – neprecenljiv zapis, ki ga je vredno ohraniti.

Osrednja šolska prireditev Osnovne šole Dobravlje na temo Vode, se je odvijala v večernih urah, 7. dne meseca svečana, ko se je začel prebujati drugačen svet – svet pravljičnosti in čarobnosti. Učenci in učitelji smo na oder prišli ob čudovitih zvokih Vltave, kjer smo skupaj odpeli himno in skupno pesem, Pod Čavnom visokim prebivam. Ob nežnih zvokih klavirja in čarobnem glasu gospe Jožice Uršič, ki je prebrala pripovedko o zdravilni vodi iz čudežnih studencev, nas je odneslo v pravljični svet. Takrat so na oder stopile tri ljubke vodne vile, Ema, Eva in Ana, ki so imele posebno nalogo. S pomočjo vseh nastopajočih učencev Osnovne šole Dobravlje so želele prenesti med ljudi sporočilo Vode. Da je barčica, napolnjena z otroško domišljijo in ustvarjalnostjo, lahko zaplavala med poslušalce, je poskrbela gospa ravnateljica Mirjam Kalin z uvodnimi besedami. Povedala je, da je voda v našem okolju resnično bogastvo in pravi dar. Poudarila je tudi kakšen pomen ima voda za življenje vseh živih bitij in bila kritična do slabega ravnanja z vodnimi viri, za katere nam mora biti mar, da ostanejo v naši lasti. Po umirjenih ritmih Offenbachove Barkarole Mladinskega zbora Osnovne šole Dobravlje, so nastopile podružnične šole. Podružnična šola Skrilje se je s svojo točko dotaknila tematike preteklega preseljevanja mladih slovenskih fantov in deklet, ki jim je voda predstavljala edino možno pot v obljubljeno deželo - Ameriko. Mlado dekle je na njeni poti spremljal Otroški pevski zbor Skrilje. Z učenci Podružnične šole Vipavski Križ smo se sprehodili po delčku Kriške zgodovine. Učenci so na humoren način odigrali prizor, v katerem smo izvedeli, zakaj je Kriška grofica dala zgraditi vodnjak. Ob tem je zapel še Otroški pevski zbor Vipavski Križ. Podružnična šola Vrtovin je pokazala, kako je lahko otroška radost povezana z vodo resnično široka in brezmejna. Po deklamaciji oblaka in mavrice so učenci odplesali in odpeli pesmico v sodelovanju z vrstniki iz ostalih podružnic ter tako dokazali, da je v sodelovanju moč. Učenci podružnične šole v Črničah so s svojo točko ozaveščali o nedopustnem odlaganju odpadkov v struge rek in potokov. Pri reševanju potočka jim je s pesmijo priskočil na pomoč Otroški pevski zbor Črniče. Da je glasba na Osnovni šoli doma, sta potrdila še Mlajši šolski ansambel in dekliški šolski bend Frajle, ki so več kot odlično odpeli in odigrali izbrane pesmi. Mladinski pevski zbor je s Pavčkovo pesmijo Ptice sporočal, da smo vsi ljudje kaplje, ampak skupaj smo lahko ocean. Pomemben je prav vsak od nas in vsi smo na svoji poti – poti iskanja življenjskega smisla. Iskanje žive vode, ki dobro de tudi srcu, so v odlomku z naslovom Vodnjak iz letošnje dramske igre o Malem princu, uprizorili učenci centralne šole, ki obiskujejo dramski krožek. Spoznanje, da je življenje lepo takšno kot je in da ga ni potrebno spreminjati za vsako ceno, je za konec odpel še Komorni mladinski zbor in nam tako še nekoliko okrepil zaupanje v življenje.

Pred zaključkom prireditve je spregovorila tudi Voda. Njeno žuborenje je z nežnim in prijetnim glasom umirila vodna vila Ema. Ubesedila je njeno sporočilo, ki pravi takole: »Spoštovani Ljudje! Sem Voda in sem dar, ker sem dana vsem ljudem, da lahko živite na tem prelepem planetu. Prinašam radost, otrokom in odraslim, ki še znajo gledati s srcem. Sem življenje, izvir, globina za vsakega, ki ima pogum pluti po valovih življenja. Čuvajte me, kot najdragocenejši zaklad in ne dovolite, da usahnem. Sem Voda – dar, radost, življenje!« Želimo si, da bi bilo sporočilo vode slišano, da bi se dotaknilo tudi slovenskih vrhov in bi voda ostala, tako kot si je zamislila mati Narava, dar za vse ljudi, radost za male in velike otroke ter vir zemeljskega in duhovnega življenja.

Martina Besednjak Repše

Foto: Peter Valič

Oglejte si tudi