Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
18°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Učenci 9. c razreda OŠ Šturje na izmenjavi pri vrstnikih na Češkem

Pri učenju tujega jezika je zelo pomembno, da učenci spoznajo njegovo avtentičnost in uporabnost, kar jih motivira za nadaljnje delo. Z učiteljico angleščine s Češke sva želeli ta cilj doseči s pomočjo dopisovanja.

Tako so si v času korone učenci takratnega 6. c razreda pričeli dopisovati s sovrstniki iz kraja Velké Opatovice na Češkem. Pozneje smo si izmenjali predstavitve značilnih slovenskih in čeških jedi, praznikov, simbolov držav, okolice šole ter se srečali na platformi zoom. Skupno navdušenje je vodilo v dogovor za izmenjavo.

Med 13. in 17. novembrom letos smo učenci 9. c in učitelji spremljevalci preživeli nepozaben teden pri naših gostiteljih na Češkem. Dopoldneve nam je zapolnil pouk z mlajšimi učenci kot tudi sovrstniki, skupaj smo plesali, igrali 'floorball', izdelovali okoljevarstvene logotipe ter se učili o razlikah in podobnostih med državama. Ob popoldnevih so se zvrstili obiski okoliških krajev, cerkev, kartografskega muzeja, pomerili smo se tudi v bowlingu ter skupaj pripravljali značilne slovenske in češke jedi. Naše učence so gostile družine čeških učencev in po besedah učencev iz 9. c razreda so bili gostitelji »zelo prijazni, ne tako glasni kakor mi in gostoljubni«. Naši devetošolci so šolo gostiteljico opisali kot odlično tehnološko opremljeno, na hodnikih med odmori niso opazili gneče, v avli pa sta jih navdušili mizi za namizni tenis in nogomet.

Po petih dneh druženja smo se s težkim srcem poslovili. Ustvarili smo veliko lepih spominov in poznanstev, sedaj pa že komaj čakamo, da nam Čehi aprila vrnejo obisk.

Za to izjemno izkušnjo so zaslužni tudi naši sponzorji, in sicer podjetja Tosla d.o.o., Boscarol d.o.o., Elektro Primorska d.d., Leone d.o.o. in Občina Ajdovščina, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Polona Mohorčič, razredničarka 9. c, foto Nejc Premrn in Marko Koren

Oglejte si tudi