Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

“Rad bi ti povedal …” v Vrtovinu

Vsak mesec oktober se začne z zelo pomembnim tednom za vsakega, ki je otrok ali ima otroke rad. To je teden otroka. Letošnji teden otroka je povezovala rdeča nit z naslovom “Rad bi ti povedal …” in zato smo veliko govorili, pa tudi veliko slišali.
V ponedeljek so se nam pri uri glasbe pridružili dedki in babice. Počastili so nas s svojo prisotnostjo in energijo, ter nam pripovedovali o glasbi, ko so bili oni otroci. Pripovedi so bile zanimive in privlačne, z nami pa so tudi zapeli, zaigrali in tudi zaplesali. Uživali smo vsi mi in verjetno tudi naši gosti.

Zanimivi teden se je nadaljeval v torek z obiskom prostovoljke iz daljne dežele Gruzije. Gospodična Guranda nam je pripovedovala o svoji deželi, o običajih in življenju v Gruziji, o njihovi hrani in njihovi šoli. Predstavila nam je tudi svoj jezik in pisavo ter nas naučila napisati svoje ime z gruzijskimi pismenkami. Nekateri so bili res spretni in so pomagali še drugim.

Sreda pa je bila posvečena ljudskim pravljicam. Z nami je bila pisateljica in ljubiteljica naše vasi, Magda Saksida. Povedala nam je nekaj pravljic iz svoje zanimive zbirke z naslovom Skrito v vablenci. Le-to pa je ilustrirala naša nekdanja vrtovinska učenka Martina Lozar in seveda smo ponosni nanjo. Učenci so gospo Magdo poslušali z odprtimi ušesi … in usti.

Četrtek smo posvetili likovni umetnosti, vendar tokrat nekoliko drugače. Učenci so risali v telovadnici, na tleh in v parih. Ustvarjali so risbe o otroški igri. Risbe smo nato tudi razstavili v telovadnici.

Kot v torek, nas je tudi v petek obiskal nekdo, ki ne govori ravno našega jezika, bere pa našo dušo in srce. Obiskala sta nas Flu in Tootsie - Flu je reševalni pes, Tootsie pa šolana družinska psička. Obiskala sta nas, da bi nam pokazala, kako se urita in kaj vse znata ter nam predata nekaj svoje topline in potrpežljivosti. Učenci se res niso mogli ločiti od njiju. Objemali so ju in se igrali z njima.

Psička sta bila res glavna igralca tega dogodka, ne smemo pa prezreti njunih najboljših pasjih prijateljev Tine in Nikolaja. Nazorno in zanimivo sta nama prikazala, kako urita psička in sodelovanje med psom in človekom. Predstavila sta nam tudi poklic veterinarja in reševalca s psom. 

Tanja Maver Jamšek

Oglejte si tudi