Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Prvošolci raziskujemo preteklost

Prvošolci smo raziskovali preteklost. Imeli smo veliko vprašanj. Razmišljali smo, kje bi lahko našli odgovore. Dogovorili smo se, da bomo vprašali starejše, ki se spominjajo svoje mladosti in strokovnjake, ki raziskujejo preteklost.
Navezali smo stik z osebjem Doma starejših občanov Ajdovščina. Prosili smo, ali bi lahko na šolo prišla varovanca, ki se še dobro spominjata svojega otroštva in sta živela v različnih okoljih. Obiskala sta nas gospa Silva in gospod Jaka. Gospa Silva je živela na podeželju, gospod Jaka pa v mestu. Učenci so ju navdušeno spraševali in pozorno poslušali njihovo pripovedovanje.

Zapeli smo ljudske pesmice in se igrali stare igre, ki sta se jih spominjala.

Medse smo povabili tudi doktorico etnologije gospo Jasno Fakin Bajec. Osvetlila nam je preteklost še s svoje raziskovalne strani.

Spoznali smo, da so bili že prejšnji dan, ko smo dobili odgovore na vprašanja od starejših ljudi, pravi etnologi. Spoznali smo tudi druge vire, ki pripovedujejo o preteklosti. S pomočjo fotografij, predmetov, knjig smo raziskovali običaje in navade, način oblačenja otrok in odraslih, igrače ter življenje nasploh.

 Iz njihovih oči sta žarela radovednost in navdušenje. Hvaležni smo gospe Jasni Fakin Bajec, ker je svoje znanje in izkušnje delila z nami. Hvaležni smo tudi varovancema in osebju Doma starejših občanov Ajdovščina, da so utrinke iz svojega življenja delili z nami.

                                                                                                                                             Renata Lemut

Oglejte si tudi