Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Praznovanje dneva šole in kulturnega praznika v Dobravljah

Ivana Čermelj, Božo Rustja, Neli Filipić, Jožica Pizzoni, Neva Štokelj, Jurij Paljk, Miran Rustja, Pavel Peter Bratina, Lojze Bratina, Slavica Remškar, Ivana Slamič, Magda Saksida, Pavlina Bizjak in Bogdan Troha so bivši učenci Osnovne šole Dobravlje, ki se vsak na svoj način ukvarjajo s slovensko besedo že od šolskih dni. Literarne ustvarjalce iz našega šolskega okoliša smo prosili, naj za prireditev v počastitev dneva šole in kulturnega praznika, ki je bila v petek, 7. februarja 2014, napišejo svoje razmišljanje o besedi.Vsi so se prijazno odzvali našemu povabilu in nekateri na srečanju učencev, učiteljev in staršev tudi sami prebrali ali povedali svoje zapise za to priložnost. Zapise ostalih so prebrali učenci.

 Tako je Jurij Paljk, doma iz Velikih Žabelj, ki pa živi v Ogleju, zapisal: »Živim v italijanskem svetu, a sem doma v maternem, slovenskem jeziku.« Ivana Čermelj je razmišljala o svojem otroštvu, ki ga je živela pod fašizmom in se ga boleče spominja kot časa, ko je bil materni jezik prepovedan. Božo Rustja ima, kot je zapisal: »Tako rad besede prijaznosti, ker vsak dan doživljam, da me Bog sprejema kljub številnim napakam, ki jih imam.« Jožica Pizzoni razmišlja, da so besede »najlepši dar, ki smo ga v življenju prejeli.« Neli Filipić je najljubša beseda svoboda, zapisala je: »Tudi svoboda, da lahko besede mislim, jih izrečem in jih zapišem

Gotovo si zasluži posebno omembo Ivana Slamič, upokojena profesorica slovenščine, ki kot mentorica spremlja številne literarne ustvarjalce v naši občini, skrbi za jezikovno pravilnost njihovega pisanja in jih v najlepši luči predstavi v spremnih besedah k izdajam njihovih del. Poleg tega pa je njih in njihova dela v pogovorih tudi zmeraj pripravljena približati javnosti.

Vsa razmišljanja literarnih gostov naše prireditve so objavljena v šolskem glasilu Čaven, ki smo ga letos četrtič izdali hkrati s prireditvijo in je bilo, kot tudi posebej za ta dogodek izdelano bralno znamenje, za prostovoljen prispevek namenjen šolskemu skladu, na voljo vsem obiskovalcem prireditve. V glasilu so objavljeni tudi prispevki učencev naše šole na temo ljudskega reka Lepa beseda lepo mesto najde, kakor je bila naslovljena četrta prireditev Učenci Osnovne šole Dobravlje pojejo in igrajo, skupaj z likovnimi deli naših učencev prav tako na temo lepe besede. Bila so tudi razstavljena na prireditvi, da so si jih obiskovalci prireditve lahko ogledali.

Že tradicionalno smo program prireditve sestavile podružnične šole, pet jih je, in matična šola Dobravlje. Živahno, ubrano petje štirih šolskih pevskih zborov, nastopi učencev s podružničnih šol in višješolcev, pa zanimiva, zelo raznolika razmišljanja literarnih ustvarjalcev, saj vsakomur izmed njih beseda pomeni nekaj drugega, le da naj bo slovenska, se strinjajo vsi – vse to se nam bo vtisnilo v spomin na letošnje srečanje učencev, učiteljev in staršev v Dobravljah.

DT, foto Peter Valič

Oglejte si tudi