Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Otroštvo je povsod dragulj

Otroštvo je povsod dragulj, pravi v svojih potopisnih knjigah slovenski motorist Miran Juvančič, ki potuje po svetu in ugotavlja, da so po svetu ne glede na raso, kulturo ali jezik, otroci iskreni, radovedni in veseli preprostih stvari, pokažejo svoje upanje in sanje v očeh …
Vsi otroci so naši otroci,

je rekel prijazni glas,

vse frklje in smrklje in froci,

vsi svetlih in temnih in kodrastih las,

vsi naši! Tudi tisti drugačni,

drugačne usode in vere in ras,

vsi beli in črni, vsi bolni in lačni

so taki kot kdo izmed nas.

Skupaj na tem svetu živimo,

svet nam je skupna velika vas,

kjer na srečo iščemo rimo…

(Tone Pavček)

 

Tudi na OŠ Danila Lokarja smo obeležili teden otroka. Z učenci smo se veliko pogovarjali, dali smo jim še več časa, da so lahko izrazili svoje misli, želje, ideje. Pouk smo popestrili z različnimi dejavnostmi, ki so vzbudile njihovo domišljijo in ustvarjalnost.  

Učenci zelo radi poslušajo pravljice, tudi tokrat so jim prisluhnili v obliki proznega dela, pa tudi številnih zabavnih rim, s katerimi se je poigral slovenski pesnik Kajetan Kovič.  

Potovali smo z Zlato ladjo: učenka Mia je povedala, da bi se z njo peljala v Piran in s seboj bi povabila tudi svoje sošolke.

Obiskala nas je tudi šolska knjižničarka, ki je prebrala zanimivo zgodbo za prave sladokusce z naslovom Kako je nastala čokolada …

Prvošolci pa so si tudi sami nadeli predpasnike in pripravili nekaj zelo okusnih slaščic. Zadišalo je po palačinkah, čokoladnih in sadnih kolačkih …  

Pri predmetu likovna umetnost so v tem tednu nastale slike velikanke, kjer smo dali prednost učenčevi ustvarjalnosti z barvami in izražanju s čopičem.

Ob obeleženju tedna otroka pa smo se učiteljice odločile, da poklonimo učencem tudi knjigo – slikanico s posebnim namenom. Na pragu šole, ko prvošolci začenjajo vstopati v svet branja, jim želimo ponuditi veliko možnosti, da raziskujejo, odkrivajo zgodbe – vesele, razigrane, napete, nagajive, kratkočasne … in spoznavajo njim neznane svetove.

Tudi slovenski pisatelj Bogdan Novak v knjigi Dnevi pod Rožnikom pravi: »Knjige so bile zame od nekdaj največji zaklad na svetu, ker sem z njihovo pomočjo odkrival neznane svetove, kakor da bi bil sam tam.«

Učenci so v podaljšanem bivanju prisluhnili tudi ilustratorki in oblikovalki gospe Poloni Kunaver Ličen iz Ajdovščine, ki je predstavila knjige, ilustracije različnih zgodb.

Čas je hitro mineval, otroci pa so lahko začutili, da smo učitelji z njimi tudi zato, da nam lahko povedo, kaj čutijo in kaj si želijo, ter da jim lahko prisluhnemo, ko nas potrebujejo.

Pomenljivo misel je zapisala tudi Louise Hart: »Tisto, kar se najbolj splača zapraviti za otroka, je vaš čas.«

Učiteljice prvih razredov OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

Oglejte si tudi