Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Medgeneracijske vezi Krasa in Brkinov na OŠ Col

Le kdo se dandanes še ne zaveda, kako zelo je pomemben stik z naravo, lokalna samooskrba in zdrava prehrana?

Na Osnovni šoli Col se vseskozi trudimo ohranjati in spodbujati zavedanje o pomenu narave in naravnih dobrin, zato smo se zelo razveselili povabila za sodelovanje v projektu Medgeneracijske vezi Krasa in Brkinov. Vodilni partner projekta, socialno podjetje Brinjevka d.o.o. z enoto Eko Kmetija Brinjevka, je z Društvom za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa 'Vezi' pripravil vrsto izobraževalnih vsebin v obliki krajših videoposnetkov, ki so jih delili tudi z našo šolo.

Vsebina kratkih filmčkov je bila razdeljena na tri aktivnosti: združitev tradicije s sedanjostjo, tradicionalna lokalna kuhinja in tradicionalne obrti – prenos znanja na mlade.

Filmčke smo si ogledali v sklopu več predmetov: gospodinjstvo, spoznavanje okolja, naravoslovje in tudi v oddelkih podaljšanega bivanja.

Ker je naša šola tako rekoč v osrčju narave, obdana z gozdovi, kmetijami in obdelovalnimi površinami, je večina naših učencev vseskozi v stiku z različnimi načini kmetovanja, tradicionalno kuhinjo in s tradicionalnimi obrtmi, s katerimi se ukvarja nemalo njihovih staršev.

Učenci so si z radovednostjo ogledali kratke filmčke in bili nad predstavljenimi vsebinami navdušeni. Dobili so vpogled v naraven, ekološki način kmetovanja, v tradicionalne jedi, značilne za naše okolje, spoznali so tudi kamnoseško obrt. Skupaj smo razvijali konstruktivne diskusije, ugotavljali pozitivne plati takega načina skrbi zase in za okolje ter razpravljali o tem, zakaj je pomembno, da starejše generacije prenašajo svoje znanje na mlade.

Novo znanje v obliki kratkih videoposnetkov pa ni bilo vse, kar nam je sodelovanje v projektu prineslo. V zahvalo za sodelovanje smo prejeli tudi hotel za žuželke, ki bo postal dom nekaterim koristnim žuželkam v neposredni okolici naše šole, mi pa bomo z veseljem opazovali njihovo naselitev.

Opremljeni z novim znanjem, predvsem pa s spodbudo za naravi prijazno življenje, delo in kmetovanje, se veselimo podobnih projektov.

Ana Lorger

Oglejte si tudi