Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
9°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Lokavški šolarji odkrivali redka in dragocena znanja, spretnosti in poklice

Že vrsto let so učenci in učitelji lokavške podružnične šole vpeti v raziskovanje raznolike preteklosti svojega domačega kraja. Tudi letos so sodelovali v dnevih in tednu evropske kulturne dediščine, ki je potekal pod naslovom 'Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici'. Projekt je še dodatno spodbudil k medgeneracijskemu sodelovanju med učenci in skupnostjo ter spoštovanju naravne in kulturne dediščine. Kot vrhunec dogajanja sta bila organizirana športni in tehniški dan s prav posebnimi vsebinami.

Športni dan je potekal pod naslovom 'Igrajmo se igre naših babic in dedkov'. Učenci od 1. do 5. razreda so se preizkusili v različnih gibalnih dejavnostih, ki so se jih igrali nekoč: kamenčkanju, slepi miši, hoji s hoduljami, igri 'zemljo krast', metanju lesenih obročev … V duhu preteklosti so bile organizirane tudi štafetne igre in modna revija. 'Igralni' dan je učencem kar prehitro minil, saj so se prek iger nasmejali marsikateri komični situaciji (skakanje v žakljih …), pa tudi precej razgibali.

Poleg tega so bile vse dejavnosti skupinsko organizirane in sodelovalno naravnane, in sicer tako, da so bili v vsaki skupini med sabo pomešani učenci od 1. do 5. razreda. Pri tem so starejši učenci pomagali mlajšim, jih spodbujali in jim svetovali, mlajši pa so pokazali svojo energijo, navdušenje ter prispevali k pozitivnemu vzdušju.

Ta dan ni šlo le za zmagovalce in poražence, temveč za skupno doživetje, ki je utrdilo naše odnose in nas spomnilo, kako pomembno je sodelovanje. Učenci so tako okusili, da so lahko tradicionalne igre iz preteklosti odlična priložnost za povezovanje generacij in krepitev medsebojnega spoštovanja.

Tehniški dan 'Stara znanja in ročne spretnosti' je bil osredotočen na spretnosti in poklice, ki so v preteklosti igrali ključno vlogo v lokavški skupnosti. Tako so učenci na kmetiji Černigoj v Lokavcu ličkali koruzo, jo spletali v kite, pri tem pa tako kot v starih časih skupaj prepevali ljudske pesmi. Za pridne roke je gospa Dragica Černigoj pripravila tudi vipavske štruklje in metin sirup. V drugem delu tehniškega dne so učenci iz ličja izdelovali igračke – deklice in dečke pod mentorstvom gospe Mojce Pergar. Da je nastala prava igračka, je bilo potrebnega kar nekaj truda in natančnosti malih rok. Tudi tokrat je bilo ključnega pomena sodelovanje med generacijami, saj so se starejši prebivalci zaradi spodbud otrok spomnili nekdanjih spretnosti, otroci pa so pri tem pridobili dragoceno izkušnjo.

Aktivnosti v sklopu tedna evropske in kulturne dediščine so tako tudi letos znova povezovale: šolo s krajem, otroke s starejšimi vaščani, spomine s sedanjostjo, otroško radovednost z modrostjo in znanjem starejših. Veseli smo, da so se ti dnevi vtisnili v šolske spomine, ki spodbujajo k učenju od preteklih generacij, da bi obogatili svojo sedanjost in prihodnost. Hvala vsem vaščanom, ki so podali svojo roko pri odkrivanju biserov naše dediščine.

Oglejte si tudi