Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
26°C
13°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Še o reliefu v Beli

Kamnoseki Društva Most so na cesti s Sanabora proti Podkraju ustvarili zanimiv relief - mural, ki ga v takšni obliki in obsegu redkokje najdemo. Kamnito steno, ki je mejnik med občino Ajdovščina in občino Vipava, so kiparsko oblikovali z motivom konjske vprege.

Od ceste Vrhpolje – Col se po par kilometrih cesta odcepi proti Sanaboru, po dolini potoka Bela in naprej proti Beli in Podkraju. Idilična lokalna cesta, ki poteka večinoma v senci gozda, nas pripelje k zanimivi, okrog 8 m visoki in 10 m dolgi kamniti steni. Domiselni kamnoseki iz Društva Most, ki domujejo v Mančah, so prav to steno izbrali za izdelavo nizkega reliefa z motivom konjske vprege, ki pelje hlodovino iz gozda. Steno so kiparsko oblikovali tako, da so podobe deloma spojene s podlago oziroma ozadjem, deloma pa izstopajo iz nje. Tovrstni nizek relief, v velikosti 6 x 2 metra, je prvi v Sloveniji. Osnova zanj se je porodila iz slike Bojana Kovača, za računalniško obdelavo in prenos na steno je poskrbel Matej Štrancar, strokovno je svetoval kipar Jure Smole, profesor z Likovne akademije v Ljubljani. Društvo Doli, sekcija Lokavški furmani, so dodali strokovno plat glede podobe in oblike dela. Z deli so pričeli v letu 2016, do potankosti ga nameravajo zaključiti še pred zimo. Relief, ki tako simbolno povezuje dve občini, bo zanimiva in markantna turistična znamenitost za kolesarje in druge mimoidoče, ki bodo v dolini Bele iskali oddih. Ob zaključevanju izdelave reliefa je profesor in akademski kipar Jurij Smole podal oceno večletnega dela kamnosekov na tem spomeniku: 

»Ena od nenavadnih zgodb kamnosekov iz Manč se bliža vrhuncu. Pred leti smo se spoznali pri naših zamejskih prijateljih v Štandrežu. To se je  zgodilo zaradi kamna, ki je od takrat še vedno rdeča nit našega druženja, modrovanj in akcij.

Ob izteku njihove akcije v dolini Bele v zaledju Vipave je primerno, da o njihovem delu kot  strokovni svetovalec v ozadju, zapišem nekaj misli in predvsem pohvalnih besed. Člani skupine so pred leti našli lokacijo ob cesti skozi Belo, ki sedaj nudi nenavaden prizor: v živo skalo so vklesali zelo velik mural – sliko - relief s prizorom, ki je iz teh krajev že zdavnaj izginil. Relief predstavlja prevoz (furmanstvo) lesa, ki je iz prepišnih gozdov Nanosa potoval v Furlanijo, Benetke in Trst. Prizor, ki ga starejši še pomnijo, je sedaj za zmeraj zamrznjen v natančni risbi in finem nizkem reliefu skale, ki pada v Belo.

Delo, ki v resnici presega zmožnosti vsakega sodelujočega, je ravno zaradi svoje težavnosti, podžigalo vztrajnost in trmo članov tega kamnoseškega društva. Z velikim entuziazmom in močno voljo, so izklesali relief veličastnih dimenzij. Zelo kvalitetno opravljeno delo jih bo proslavljalo še dolgo v času, prav tako furmane, ki so s to reliefno sliko na kamnit način še vedno prisotni. Dolina Bele, Sanabor, okoliške vasi, Vipava in širše Ajdovščina, so z dokončanjem tega reliefa dobili nenadomestljiv spomenik, ki postaja en od biserov Vipavskega, vreden obiska, ogleda in postanka.

S tem spomenikom je regija z mikromikro vložkom pridobila atraktor z velikim turističnim – posledično gospodarskim in kulturnim potencialom. Upam, da bo delo kot tako prepoznano, uvrščeno v kulturno in turistično reklamiranje in primerno vzdrževano. Pozitivna zgodba je zgled, ki močno vleče. Kot profesor UL ALUO in kot kipar, namenjam vsem sodelujočim – GLOBOK POKLON! Naj še dolgo vihtijo macole!«

Doc. mag. Jurij Smole, akademski kipar

Oglejte si tudi