Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Rastišče jadranske smrdljive kukavice v Budanjah

Vas Budanje se lahko 'pohvali' z  botanično znamenitostjo – jadransko smrdljivo kukavico (Himantoglossum adriaticum). Gre za redko sredozemsko kukavičevko/orhidejo, ki je razširjena predvsem v flišni Istri in na Koprskem. To je najvišja kukavičevka v Sloveniji. Posebno nenavadna pa je njena dolga medena ustna. Nahajališče v Budanjah je verjetno edino na Vipavskem. Bližnje nahajališče pri Vrhpolju je bilo uničeno. Za sedanjo najdbo ima zasluge ljubiteljica narave in dobra opazovalka gospa Damjana Ferjančič. Naj pove sama:

»Že od mladih nog sem rada opazovala naravo, rastline in živali. Pred kakimi tremi leti je med sprehodom s psičko mojo pozornost pritegnila rastlina, katere listi so bili nekoliko podobni listom orhideje. Bila pa je še zima. Teden za tednom sem opazovala tri rastlinice. Lastnika zemljišča sem prosila, naj jih ne pokosi. Označila sem rastišče in junija je bila moja najdba poplačana s cvetjem. Za pomoč pri določitvi rastline sem prosila gospo Ireno Breščak. Ugotovila je, da gre za jadransko smrdljivo kukavico (Himantoglossum adriaticum), zelo redko sredozemsko kukavičevko v Sloveniji.«

Rastišče jadranske smrdljive kukavice v Budanjah je travnik ob vinogradu. Gospa je rastlinice označila s paličicami, okrog rastlin redno odstranjuje zarast, lastnika vinograda pa je opozorila na najdbo. Hvala lastniku vinograda za razumevanje in prijazen odnos do te zavarovane rastline. Letos raste tam pet omenjenih kukavic, našla pa je še eno vrsto kukavičevke in sicer čebeljeliko mačje uho (Ophrysapifera), ki s svojo medeno ustno spominja na žuželko iz skupine kožekrilcev (ose, čebele, čmrlji). Lokacije ne bom izdala, ker se bojim, da bi koga redka najdba zamikala in bi rastlino izkopal.

Naj še dodam, da so budanjski travniki nad vasjo še polni pisanega cvetja. Z različnimi vrstami kukavičevk je bogat travnik nad budanjsko Rovno ob cesti proti Colu. Pogoj za to pisano cvetje pa je pozna košnja, da rastline lahko semenijo, in gospodarjenje brez gnojenja. Hvala lastnikom, ki ohranjate rastlinsko pestrost Vipavske doline.

Irena Breščak in Damjana Ferjančič, foto Irena Breščak

Oglejte si tudi