Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Priznanje za veliko ljubezen

Ob izteku leta je navada, da potegnemo črto pod opravljeno delo. Tudi Planinska zveza Slovenije je pogledala svoje vrste in podelila najvišja priznanja planincem, ki so leto za letom s svojim trudom in prizadevanji bogatili njeno delo. Ponosni smo, da je bilo na kulturni prireditvi v Ilirski Bistrici imenovano naše društvo, namreč starosta naših planincev Anton Kreševec je prejel za življenjsko delo najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije. Prav to oživi lik predanega planinca Kreševca in prikliče v spomin mnoge dogodke, ki pišejo kroniko posameznika in društva.

Vidim ga vodnika, Kreševca. Poletnega dne stopa pred skupino mladih planincev, ki šele tipajo lepote narave in usvajajo osnove planinstva. Z veselim korakom režejo stezo s Kuclja proti Čavnu, kjer je potekal, leto za letom, planinski tabor.  Otroška radovednost nima meja, vendar vodnik jo je s svojim bogatim znanjem pripravljen zadovoljiti.

Prvi postanek je Mala gora. Njegov obraz napolni veselje in zaplešeta misel in beseda. Preteklost se povezuje s sedanjostjo. Zazdi se, da vsaka kopica sena, vsaka steza, drevo ali kamen diha njegovo ljubezen in ponos. Iz koče, ki čudežno povezuje Kamenjce, diši golaž za mlade pohodnike. Popoldan se je prehitro prevesil v večer, kajti spomini so, po Kosmačevo, oživeli lepoto, ki nas vedno pozdravi na Mali gori. Njeno gostoljubje in prijaznost, posebno spomladi, privabita pohodnike od blizu in daleč, množično na velikonočni ponedeljek. Sekcija PDA v Kamnjah, Kreševec ji je vdahnil življenje, je ponesla njeno ime tudi izven naših meja.

Vidim ga, Kreševca. Vodi skupino ajdovskih planincev na Matajur. Čutim, da mu prav ta vrh med našimi vrhovi največ pomeni, kot simbol ljubezni prebivalcev na obeh strani meje je. Postavljen je res kot mejnik, ki ne ločuje, ampak povezuje. Tudi to so bile vodnikove misli, ko je utemeljeval svojo pot na Matajur. Od tu se vidi v vse doline, kjer živijo Slovenci; od tu se vidijo triglavske strmine. Kreševcu so dobro znane. Premeril jih je s planinci in z veterani, ki vsako leto opravijo dolg spominski pohod od Nanosa do Triglava.

Kreševca posebej odlikujejo zgodovinski podatki in moč besede, ki se jo zaveda. Kot enciklopedija opiše mnoge dogodke, kraje in čas tudi po krnskem pogorju, kamor je vodil mnoge planince. In Sabotin ni ostal ob strani: z razlago dogajanja v 1. svetovni vojni je spremljal pohode otrok in odraslih planincev po pobočju, ki hrani živ spomin. Da, Kreševec se je zavedal in se zaveda odgovornosti, ki mu ga daje naziv planinskega vodnika. V mnogih letih se je bogato dopolnil seznam planinskih pohodov, ki jih je vodil ali pomagal voditi. Njegovo navdušenje, vztrajnost in ljubezen se prenašajo na mladost, ki mu sledi.

In še ga vidim, Kreševca, člana UO, na sestankih UO Planinskega društva Ajdovščina, dolgo je bil njegov član. Nikoli mu ni bilo odveč pripeljati se od doma, iz Kamenj, na sestanek. Vedno je zbrano sledil razpravam članov, potem pa modro povedal svoje misli ob odločitvah. Noben pogovor ga ni samo oplazil, dotaknila se ga je vsaka beseda in je sodeloval v pogovorih.

Ponudil je roko mnogim prostovoljnim akcijam PDA. Odlikujeta ga vztrajnost in delavnost, nalogo opravi natančno, dobro, do konca. Planincem vzbuja zaupanje in vero, da se vse lahko opravi, če se želi, čeprav je včasih težko.

Motrim ga na odru v Dvorani prve slovenske vlade, kjer odgovorno vodi vsakoletno srečanje ajdovskih planincev. Pripravljeno in zbrano drsijo besede od točke do točke, do sklepa do sklepa, da ne bi česa pozabili.

Starosta ajdovskih planincev Antona Kreševca, cenimo ga kot človeka in planinca, vodi v življenju ljubezen in spoštovanje do sočloveka. Nikoli ne skopari s prijazno in toplo besedo.

Najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije, obogateno z našimi čestitkami, naj planincu in vodniku Antonu Kreševcu ohranja in bogati moč, da bi se mnogokrat srečali sredi resnične lepote, ki nam je odmerjena za naš dom.

Irena Šinkovec, Planinsko društvo Ajdovščina

 

 

Oglejte si tudi