Na predstavitvi smo govorili o tradiciji nabiralništva v Sloveniji, o smiselnosti pridelave lastnih zelišč na prostem, o predelavi v tradicionalne izdelke, zakaj in kako zagotavljati kakovost ter slediti zakonodaji.
Prisotni so dobili poglobljene informacije o usposabljanju, v katerem bodo udeleženci lahko nadgradili svoja neformalno pridobljena znanja ali pridobili nova znanja, spretnosti, izkušnje. Zelišča in raznoliki tradicionalni izdelki nudijo široke možnosti. Lahko širijo možnosti na kmetiji ali domačem vrtičku, lahko jih povežemo z različnimi področji kot je turizem, šport, zdravje.
Veselimo se tudi srečanj s praktiki in že na predstavitvi smo se srečali z Mirjam Marinič, pridelovalko sivke in rožmarina iz Goriških Brd, ki je tudi sama pridobila dodatna znanja in nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK zeliščar. Svoje izdelke prodaja pod blagovno znamko 'Vonj poletja'. Tudi na srečanju smo se lahko prepustili vonjem doma pridelane sivke in rožmarina, saj je gostja s seboj prinesla širok nabor lastnih naravnih izdelkov. Predstavila nam je nekaj zanimivih izkušenj s pridelavo sivke in prodajo zeliščnih izdelkov.
Po njenem mnenju usposabljanje daje vpogled v poklic zeliščarja, znanja in informacije pa udeležencem lahko prihranijo čas, nepotrebne napake pri delu na navedenih področjih in na poti do zastavljenega cilja.
Več o usposabljanju, ki se prične v marcu, in o možnosti pridobitve nacionalne poklicne kvalifikacije lahko izveste na http://www.lu-ajdovscina.si/.
Helena Furlan, Ljudska univerza Ajdovščina




