JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

'Potovanja' Braneta Jazbarja, letošnjega petomajskega nagrajenca

V Galeriji Vipavski Križ je bila konec oktobra ob navzočnosti kakih dve sto obiskovalcev odprta razstava likovnih del Braneta Jazbarja, ki jo je avtor naslovil 'Potovanja'. Na njej je namreč prikazal slike in risbe, ki izvirajo iz slikarjevih številnih potovanj po svetu, kjer se srečuje z zanimivimi kraji, ljudmi in naravo.
Jazbarja na potovanjih zanimajo kulturna in naravna dediščina krajev, ki jih obišče, naravne znamenitosti, zgodovina in umetnost ter etnološke posebnosti tamkajšnjih prebivalcev. Vse te doživete vtise kasneje po vrnitvi domov, v tišini svojega ateljeja, še enkrat podoživi in jih upodobi na različne načine. Na potovanjih si pri beleženju zanimivih tem in motivov pomaga s fotoaparatom, svoje vtise s posameznih potovanj pa kasneje izrazi z različnimi likovnimi tehnikami, od črno-belih risb na papirju s flomastri do slik, naslikanih z akrilnimi barvami in celo do poslikanih kamnov. Precejšnji del teh risb s tehniko sitotiska pretvori v grafike in jih poveže v grafične mape. Slikarjeva podoživljanja se dogajajo na več ravneh, ponekod jih 'beremo' kot napet strip, drugje jih razpoznamo kot poglobljene študije različnih motivov in vsebin. Vsekakor mu ti kontrasti ustrezajo in ga izzivajo k ustvarjanju čim bolj prepričljivih zgodb. Večinoma jih poskuša vstaviti v okvire dinamičnih kompozicij, seveda pa je vse odvisno od posamezne teme, kako jo sprejme, kako ji najde ustrezno obliko vizualne podobe. Pri tem je vsekakor domiseln, kajti vodi ga želja po izvirnosti. Ne želi se zapreti v nek ponavljajoči se sistem, ampak vedno znova išče novosti, s katerimi bi presegel že narejeno, že videno.

V Galeriji Vipavski Križ so na ogled likovna dela s potovanj po Južni Ameriki ('Od inkovskih poti do Ognjene zemlje') iz Nepala so 'Impresije izpod Himalaje', iz Avstralije in Nove Zelandije je cikel 'Med Aborigini in Maori', iz Afrike, kjer ga je navduševal živalski svet, so 'Afriške avanture', z otoka Sokotra je sklop 'Osupljivi Galapagos Indijskega oceana' in končno so še 'Oljke z Malorke' z območja Balearskih otokov.

Kot rečeno, je v teh njegovih podobah mogoče razpoznati izjemno kulturno in naravno bogastvo obiskanih dežel, etnološko dediščino starih prebivalcev in bogastvo živalskega in rastlinskega sveta. Ta dela nimajo potopisnega značaja, ampak razpoznavamo kot slikarjeva poglobljena doživljanja obiskanih pokrajin. Na tej razstavi, ki je nekako posvečena slikarjevi sedemdesetletnici, je strnjen del Jazbarjevega likovnega delovanja, drugi – slikarski cikel z naslovom 'Mediteran', bo sredi decembra prikazan v ajdovski Pilonovi galeriji. Treba je reči, da gre za dva povsem različna likovna svetova, ki ju s svojim ustvarjanjem slikar še vedno dopolnjuje. Njegova 'Potovanja' so kot vrsta spreminjajočih se pogledov umetnika na svet,  z akrilnimi slikami na platno pa pretežno obravnava pokrajino iz domačega okolja.

1/2

Iztok Premrov, Brane Jazbar in Ivan Princes Foto Romeo Štrakl

Brane Jazbar v ateljeju Foto Iztok Premrov

Ob otvoritvi, na kateri je avtor sam slikovito pripovedoval o svojih doživetjih in vtisih s potovanj, je bila predstavljena tudi Jazbarjeva monografija s podnaslovom Od vipavske burje do Ognjene zemlje. V njej je predstavljeno slikarjevo življenje in ustvarjanje, tudi bogata športna kariera, ki jo je posvetil rokometu. V posebnem poglavju je predstavljeno tudi njegovo pedagoško delo, posebej pa sta razčlenjeni in opisani obe njegovi slikarski preokupaciji, cikel 'Mediteran', posvečen rodnemu okolju, in 'Potovanja'', s katerimi trenutno razveseljuje obiskovalce Galerije Vipavski Križ.

Iztok Premrov

 

Oglejte si tudi