Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
30°C
17°C
JUTRI
32°C
15°C
Deli
8499

Zakaj se podjetjem splača vlagati v izobraževanje?

Uspešna podjetja sistematično investirajo v znanje in usposabljanje zaposlenih. Zavedajo se, da je vlaganje v izobraževanje najboljša naložba za uspešno prihodnost podjetja.

V znanju je največja konkurenčna prednost

Danes se mora podjetje bolj kot kdaj koli prej prilagajati vsem novostim. Tehnologija se hitro spreminja, na trgu se pojavljajo novi produkti in storitve, trg konkurence je iz dneva v dan bolj napreden. Da se lahko pravočasno prilagodijo, morajo vlagati v izobraževanje zaposlenih. To jim omogoči, da so lahko kar v največji možni meri v koraku s časom ter uspešno konkurirajo. Usposobljeni zaposleni lahko namreč zelo veliko doprinesejo k samemu uspehu podjetja. Podjetja, ki veliko vlagajo v izobraževanje zaposlenih imajo pomembno konkurenčno prednost.

Sodobna znanja omogočajo razvoj podjetja

Izkazalo se je, da samo sodobna znanja, ki jih imamo v družbi, omogočajo razvoj novih izdelkov in storitev. Brez izpopolnjevanja in dopolnjevanja znanj zaposleni ne morejo več zadostiti vse večjim in bolj obsežnim zahtevam poslovnega okolja. Zato je še toliko bolj pomembno načrtno in sistematično pridobivanje novih znanj.

Usposabljanja motivirajo zaposlene

Možnost usposabljanja in osebne rasti zaposlene izredno motivira, pa naj gre za izobraževanje s področja strokovnih znanj ali pa za krepitev mehkih veščin. Motivirani zaposleni so bolj zavzeti in sproščeni, dosegajo boljše rezultate, so bolj inovativni, lažje sodelujejo, več prodajo in delajo manj napak.

Ajdovski obrtniki in podjetniki vidijo nujnost izobraževanja za storitve in izdelke z višjo dodano vrednostjo

Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ajdovščina opažajo, da so obrtniki in podjetniki, ki več pozornosti posvečajo usposabljanju in izobraževanju svojih zaposlenih uspešnejši. »Taka podjetja se zavedajo, da najcenejši na trgu ne bodo, to tudi ni njihova želja. Želijo si proizvajati oziroma opravljati storitve z višjo dodano vrednostjo, kar pa lahko dosežejo le z motiviranimi in usposobljenimi delavci,« pravi direktor ajdovske obrtno-podjetniške zbornice Marko Rondič.

Načrtovano in sistematično načrtovanje izobraževanja

Tako kot velja za druge investicije, mora biti tudi investicija v izobraževanje skrbno načrtovana. Upoštevati je potrebno individualne potreb posameznika in poslovne potrebe posameznega podjetja. Na Ljudski univerzi Ajdovščina zaznavamo potrebo po dodatnih znanjih zaposlenih. K nam se obračajo delodajalci, ki povprašujejo po najrazličnejših usposabljanjih in seminarjih. Poleg ozko specializiranih strokovnih usposabljanj za posamezno stroko, dajejo velik pomen izobraževanju na področju IKT, tujih jezikov in komunikacije. Podjetja največkrat že sama povedo, kakšna znanja potrebujejo in kakšne programe želijo. Včasih je pot do izbire ustreznega izobraževanja nekoliko drugačna. Podjetja pridejo do nas s konkretnim problemom, ki ga želijo rešiti z dodatnim usposabljanjem zaposlenih. Takrat skupaj s podjetjem poiščemo najustreznejšo možnost ali pripravimo poseben program, ki odgovarja na specifične potrebe podjetja.

Eva Mermolja

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi