Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Po domače izdelke na Lokalček.si

V letu 2020 smo se morali vsi hitro prilagoditi drugačnemu načinu življenja. Spremenili so se načini druženja, način dela ter nenazadnje tudi način nakupovanja. Pospešeno smo nakupovali digitalno in čakali na dostavo našega paketa. Tak način nakupovanja, sploh osnovnih potrebščin, je po sili razmer veliko ljudi izkusilo prvič, a glede na svetovne smernice bi si upal trditi, da bo trend takih nakupov rastel tudi v prihodnje. V skladu s temi trendi in prepričanjem, da jo bodo v postopku digitalizacije nakupov najslabše odnesle manjše kmetije in mala podjetja, se je rodila spletna platforma Lokalček.

Vse se je začelo spomladi lanskega leta ob prvem konkretnem zaprtju države. Že tradicionalno v tem času Društvo Soudan organizira dogodek Druženje s pinelo, ki bi bilo odpovedano, če se ne bi zagnana ekipa društva domislila načina, da dogodek organizira digitalno. Ob postavitvi spletne strani smo se poleg stroškov srečali z nemalo ovirami. Večina jih je bila posledica neprimernosti obstoječih spletnih sistemov za promocijo, prodajo, dostavo in vodenje naročil, s katerimi se srečuje povprečna kmetija ali manjše podjetje. S precej dodatnega ročnega dela in usklajevanja smo uspešno izpeljali spletni dogodek Druženje s pinelo, ki je vključeval tudi spletno prodajo.

V naslednjih mesecih se je na podlagi teh izkušenj rodila ideja o spletni platformi Lokalček, ki bi na enem mestu povezala manjše lokalne ponudnike in jim tako omogočila lažji dostop do kupca. V decembru je bila platforma izdelana in je že pozdravila prve ponudnike, ki so na Lokalček uvrstili svoje domače izdelke.

Srce platforme je iskalnik, ki kupcem omogoča iskanje po kategorijah izdelkov. Kupcu prikazuje izdelke, ki jih lahko prevzame v okolici oziroma so lahko dostavljeni na njegov naslov. Oddaljenost si lahko prilagaja z nastavitvijo v iskalniku. Ob kliku na izdelek uporabnik vidi podroben opis izdelka in predstavitev ponudnika.

Platforma omogoča kmetijam oz. ponudnikom brezplačno predstavitev njihovih dejavnosti in prodajo izdelkov v spletni trgovini. Vsak ponudnik ima možnost pisanja člankov, s čimer lahko poveča zanimanje kupcev za svoje izdelke. Poslovni uporabnik sam določi, katere izmed tipov plačil bo sprejemal ter katere tipe dostav in prevzemov bo ponujal. Ponujena je možnost vnosov ponavljajočih se dnevnih ali tedenskih lokacij prevzemov in dostav. Možno je tudi ponujanje izdelkov, ki bodo dostavljeni s poštnimi storitvami. Postavitev predstavitve in lastne trgovine je tako primerna za vsako kmetijo, dopolnilno dejavnost, malo podjetje ali hobi projekt, ki prodaja izdelke ali se želi zgolj predstaviti.

V prihodnosti želimo platformo nadgraditi s kartičnimi plačili, dodati dostavo, organizirano s strani platforme, in omogočiti izdelavo in vodenje računov. Poleg naštetega si želimo sodelovanja in angažiranosti ponudnikov med seboj, zato razmišljamo o organizaciji sejmov in dogodkov.

Verjamemo, da je podpora lokalnim ponudnikom pomembna. Z nakupom njihovih izdelkov pomagamo ohranjati delovna mesta in izgled krajine, vzdržujemo socialno ravnovesje in s skrajšanjem dostavnih potiskrbimo za okolje. Nekateri ponudniki v Vipavski dolini so se že pridružili. Vabimo vas, da se nam pridružite na Lokalčku in s tem pomagate pri povezovanju lokalnih ponudnikov, pridelkov in zdrave domače hrane. Skupaj lahko povežemo lokalno! Pridružite se nam na https://lokalcek.si! Če imate vprašanja, nas lahko vedno kontaktirate na info@lokalcek.si.

Ekipa Lokalček

Oglejte si tudi