Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Mednarodni dan brezdomcev

Vsako leto 10. oktobra obeležujemo mednarodni dan brezdomcev, ki letos poteka pod geslom 'Nevidni ljudje'. Po neuradnih podatkih je v Sloveniji več kot 3.000 brezdomcev. Saj poleg brezdomcev, ki so vključeni v socialnovarstvene programe, obstaja tudi prikrito brezdomstvo.

Zavetišče za brezdomce Hiša Malorca Ajdovščina je odprlo svoja vrata februarja 2015 na pobudo Občine Ajdovščina, ki je zaznala problematiko brezdomstva v lokalnem okolju. Do konca leta 2021 je program izvajala Škofijska karitas Koper, z letošnjim letom je izvajanje programa prevzel Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ajdovščina.

Poleg Rdečega križa Ajdovščina in Občine Ajdovščina podpirajo program Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Zavod za zaposlovanje pa tudi stanovalci vsak mesec prispevajo za stroške bivanja (elektrika, voda, smeti, internet).

Hiša Malorca Ajdovščina nudi možnost 24 urne nastanitve in dnevni center. V hiši je 6 spalnic z 10 posteljami, imamo pa tudi dve postelji za krizno namestitev. Kuhinja, dnevna soba, kopalnica, stranišče so skupni. Trenutno je v hiši devet stanovalcev.

Pred hišo imamo vrt z drevesi, grmovnicami in tremi visokimi gredami. Letos smo vanje nasadili lubenice, jagode, meto, origano, ognjič, baziliko, peteršilj. Meto smo posušili za čaj, ki nam bo prišel prav v zimskih dneh, iz ognjiča smo naredili ognjičevo kremo, ki zdravi in pomirja kožo.

Leto 2022 je bilo zelo aktivno. Ker smo konec marca sprejeli v hišo gospoda na invalidskem vozičku, je Občina Ajdovščina zagotovila klančino, saj naša hiša ni bila prilagojena za invalidne osebe.

Z gospodom je v naše zavetišče prišel tudi pes, ki je našim stanovalcem prinesel novo veselje. Fantje skrbijo zanj, ga hranijo, skrbijo, da ima svežo vodo, ga peljejo na sprehod, se igrajo z njim, ga božajo.

Nova pridobitev za naš program je tudi vrt na Rusnah. Ob izdatni pomoči zaposlenih je naš vrt zgledno urejen, uspelo nam je pridelati tudi nekaj zelenjave.

S pomočjo prostovoljca Marka smo pobelili dve sobi, s pomočjo prostovoljske organizacije Go4peace Slovenija smo pobelili dnevno sobo, stopnišče in hodnik. Nabavili smo nov pralni stroj, saj se nam je star pokvaril, kuhinjsko napo, podarjena nam je bila nova kosilnica.

V letošnjem letu sta dva stanovalca zaključila program zdravljenja alkoholizma, nanju smo zelo ponosni in držimo pesti, da bosta vztrajala.

Naši stanovalci so aktivni kot prostovoljci, saj je pet stanovalcev opravljalo prostovoljno delo, trenutno so aktivni trije. En stanovalec se je vključil v javna dela.

Stanovalec, ki je moral zaradi požara zapustiti svoj dom, se je avgusta lahko vrnil, saj je bila hiša s pomočjo donatorjev in prostovoljcev sanirana.

Naš program aktivno sodeluje z lokalno skupnostjo. Sodelovali smo v projektu Dan za spremembe: Sodelujoča skupnost v organizacije MKC Hiše mladih, predstavili smo se na Paradi učenja, udeležili smo se projekta Opazovanje opraševalcev sončnic v organizaciji Ljudske univerze Ajdovščina. V soboto, 8. oktobra 2022, smo predstavili naš program na Ajdovski tržnici.

Hvala Občini Ajdovščina, ki nas finančno in tudi drugače podpira, hvala Rdečemu križu Slovenije- Območno združenje Ajdovščina, ki je bil pripravljen prevzeti naš program, iskrena hvala vsem donatorjem in prostovoljcem, ki mislijo na nas in nam pomagajo.

Lucija Božič, strokovna delavka

Oglejte si tudi