Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Hvala krvodajalkam in krvodajalcem

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ajdovščina je organiziralo tradicionalno terensko krvodajalsko akcijo 10. in 11. maja na Ljudski univerzi Ajdovščina in 12. maja v Vojašnici Janka Premrla Vojka Vipava. Kri je v Ajdovščini darovalo 231 in v Vipavi 127 prostovoljcev. Zaloge vseh krvnih skupin so bile v tistem obdobju znižane, zato iskrena hvala vsem, ki ste se odzvali našemu povabilu. Prav tako se iskreno zahvaljujemo Ljudski univerzi Ajdovščina in vipavski vojašnici za gostoljubje.

Vse, ki se morda niste utegnili udeležiti akcije, vendar bi želeli darovati kri, lepo vabimo, da obiščete Center zatransfuzijsko dejavnost Nova Gorica, kjer so odvzemi organizirani vsak torek in sredo od 7.30 do 11. ure. V času, ko pripravljamo prispevek in verjetno tudi še ob izidu časopisa, primanjkujejo predvsem krvne skupine A+ in AB. Vabimo vas, da si pred odhodom na krvodajalsko akcijo pogledate stanje zalog krvi po krvnih skupinah na spletni strani http://www.daruj-kri.si/.

V kratkem, in sicer 4. junija, bomo praznovali tudi Dan slovenskih krvodajalcev, kot spomin na dan leta 1945, ko so  v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih lahko shranjevali. V več kot sedmih desetletjih od takrat se je izoblikovalo slovensko krvodajalsko izročilo, obisk na krvodajalskih akcijah pa dokazuje, da krvodajalstvo ostaja v Sloveniji najbolj množična solidarnostna akcija državljanov. Letno daruje kri več kot 100.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi. Upravičeno smo ponosni na vsakega od njih. Njihov prispevek k nemotenemu izvajanju programa nacionalnega pomena je neprecenljiv. Ob tem je še posebej pomembno vključevanje mladih za nadaljevanje te plemenite tradicije.

Ob Dnevu slovenskih krvodajalcev in 14. juniju Svetovnem dnevu krvodajalcev se iskreno zahvaljujemo vsem krvodajalkam in krvodajalcem za njihovo darilo, ki rešuje življenja. Iskrena hvala tudi vsem prostovoljcem, ki nam pomagate pri izvajanju našega humanega poslanstva, oziroma vsem, ki tako ali drugače podpirate krvodajalstvo.

Irena Žgavc

Oglejte si tudi