Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
21°C
JUTRI
33°C
20°C
Oceni objavo

Run4Unity – s tekom povezali šole in vrtec

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina se je letos vključila v projekt, svetovno mrežo Living Peace International. V projektu sodeluje več kot 130 držav sveta, nešteto ljudi vseh starosti, kultur in veroizpovedi. Izvaja se v številnih šolah, univerzah, pa tudi skupinah, gibanjih, združenjih, ustanovah.

Namen projekta je poskusiti živeti vrednote miru in širiti njegovo kulturo v vsakdanjem življenju, v družini, šoli, na delovnem mestu, v trenutkih obveznosti ali prostega časa, s tistimi, ki so nam blizu. Na ta način želimo vsi sodelujoči prinesti upanje in mir številnim ljudem in jih tudi vključiti, da to živijo in sporočajo ljudem okoli sebe, da sodelujejo z nami, da bi ta mreža svetovnega miru rasla.

V okviru projekta potekajo različne akcije. Ena izmed njih je Run4Unity, ki smo se ji pridružili tudi na naši šoli. V Ajdovščini imamo dve osnovni šoli in dve enoti vrtca. Čeprav so otroci, ki jih obiskujejo, lokacijsko ločeni, so vendarle to otroci enega mesta. Zato smo se odločili, da se z akcijo Run4Unity simbolično povežemo. K Teku za enotnost smo povabili še učence Osnovne šole Šturje in Waldorfske šole ter otroke Otroškega vrtca Ajdovščina enota Ribnik in enote Ob Hublju.

S tekom od ustanove do ustanove smo prenašali tudi sporočilo učencev oziroma otrok. Otroci so namreč pred izvedbo teka oblikovali in zapisali pravila Fairplay-a, ki naj bi veljala na njihovi šoli in vrtcu. Sporočila so si nato ob srečanju predstavili v besedi in sliki (vrtec).

Skupina učencev OŠ Danila Lokarja je zbrala vsa štiri sporočila, jih združila v en dokument in ga nato posredovala vsem sodelujočim ustanovam. Vsebina sporočila govori o igri kot tisti dejavnosti, ki je skupna vsem otrokom različnih starosti.

Run4Unity smo izvedli 14. junija 2024. Skupina učencev šole Danila Lokarja Ajdovščina je tekla najprej do vrtca enote Ribnik. Tu so jih prijazno sprejeli vrtčevski otroci s pripravljenim sporočilom. Po izmenjavi pravil Fairplay-a so učenci in otroci skupaj tekli do OŠ Šturje, kjer so si z njihovimi učenci izmenjali pravila in skupaj tekli do vrtca Ob Hublju. Po kratkem druženju na igralih in izmenjavi pravil pravične igre so skupaj z vrtčevskimi otroki nadaljevali do Waldorfske šole. Sledilo je druženje v senci pred šolo, kjer so učenci pripravili kratek kulturni program, izmenjali so pravila, nato pa tekli še do cilja - OŠ Danila Lokarja. Skupino tekačev je pred šolo presenetila razigrana glasba harmonike. Njen meh je veselo vlekel učenec Martin. Pred šolo so se učenci obeh šol pomerili še v skupni igri roverček. Seveda po pravilih Fairplaya-a. 

Vsi sodelujoči smo bili nad akcijo Run4Unity zelo navdušeni. Veseli smo bili predvsem dejstva, da smo se s tekom med vzgojno izobraževalnimi ustanovami mesta povezali v eno samo veliko skupino ajdovskih otrok. Vsekakor bomo akcijo ponovili drugo leto in jo mogoče še razširili. Združimo se in širimo mir!

Dragica Ukmar Kodelja, šol. pedag., vodja projekta


 


 Oglejte si tudi