Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Primorski škljoc

Fotografi društva upokojencev Ajdovščina, ki delujemo pod imenom primorski škljoc, vsako leto pripravimo nove razstave na različne teme, ki si jih zastavimo. Letos smo pripravili tri in vsaka posebej je zanimiva in lepa.

Ko smo pri prijatelju fotografu občudovali zbirko avtomobilčkov in jih fotografirali, se je ideja o razstavi kar sama ponudila. Avtomobili na fotografijah sedaj krasijo stene v Bar Vogalu v Ajdovščini.

Čebelarski natečaj, ki smo ga organizirali v imenu Čebelarskega društva Ajdovščina Vipava, ni obrodil želenih pričakovanj. Tako smo fotografi sami zabeležili čudovite prizore čebel na različnih cvetovih in razstavo poimenovali 'cvet, čebela, življenje', ki je že krasila avlo Ljudske univerze v Ajdovščini.

Tretji projekt smo poimenovali 'stare in nove podobe'. Uporabili smo stare podobe Ajdovščine z okolico. Nekatere podobe ni bili težko prepoznati, nekatere pa so nam vzele nekaj več časa. Narava je poskrbela, da ni bilo tako preprosto posneti enak prizor, kot je bil pred 50, 70 in več leti. Starih fotografij nismo urejali po času – nekatere so še iz Avstro-ogrske, druge iz časa fašizma, nekatere pa so novejše, po drugi svetovni vojni. Letnice prepuščamo zgodovinarjem. Za nas so pomembni motivi in trudili smo se, da ostaneta pogleda na stari in novi fotografiji čim bolj enaka.
Nismo še v celoti zaključili tega projekta, ker novi Ajdovski plac še ni dokončan in ga želimo predstaviti naslednje leto. Imamo še nekaj krasnih starih razglednic, ki bi jih bilo škoda zapreti v album. Goriški muzej in posamezni zbiralci so nam dovolili vpogled v njihove zbirke, za kar se jim zahvaljujemo.

Razstava se nahaja v avli na Ljudski univerzi in bo na ogled do 11.10. 2019.

 

Fotografi PRIMORSKI ŠKLJOC

Oglejte si tudi