Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Zanimiva izkušnja kosovelovcev

Moški pevski zbor Srečko Kosovel je začetek nove sezone namenil študiju štirih priredb Marjana Peternela zaradi sodelovanja na proslavi 50-letnice TO v Ljubljani. Za pevce je bilo sodelovanje z vojaškim orkestrom in žensko vokalno skupino Galina dobrodošla popestritev začetka sezone in zanimiva izkušnja, vsekakor pa tudi promocija zbora, saj se je proslave udeležilo 1.500 ljudi iz cele Slovenije.
Kosovelovci so svoj del programa obdelali na devetih vajah, skupaj z dekleti skupine Galina pa so prvič zapeli šele na vaji pred nastopom, nato pa še z Orkestrom slovenske vojske. Kombinacija ljudskih, borbenih pesmi in celo popevk je dobila svoj smisel šele na generalki. Skladbe so se imenitno vklopile v scenarij (in režijo) Tomaža Letnarja ob povezovanju Danijela Malalana in koreografiji Mihe Krušiča. Vsem trem sestavom je dirigirala Andreja Šolar, šefica vojaškega orkestra. Med pevce se je pomešal tudi umetniški vodja kosovelovcev Andrej Makor, zbor pa so za to priložnost okrepili še nekateri ajdovski pevci.

Po nastopu v Ljubljani pa so kosovelovci sezono nadaljevali z osvežitvijo lanskega čitalniškega programa. Še letos jih čaka snemanje osmih skladb. Upravni odbor je skupaj z dirigentom Andrejem Makorjem tudi že zastavil delo za nadaljevanje sezone in za celo prihodnje leto. Bliža se namreč tudi že 75. letnica ustanovitve zbora Srečko Kosovel v Gravini in prvega koncerta v Bariju. Obisk teh dveh krajev v Apuliji bodo združili z nastopom na tekmovanjem v bližnji Materi, ki bo leta 2019 tudi Evropska prestolnica kulture.

Oglejte si tudi