Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Zaloška pot med vinogradi

Tokrat smo v okviru sredinih pohodov pogledali čez občinsko mejo in odšli v Zalošče, kjer so pred leti uredili zanimivo sprehajalno Pot med vinogradi. Potem, ko smo parkirali naše jeklene konjičke, smo se odpravili po lepo označeni poti. Najprej pod železniškim mostom, železnica od leta 1902 povezuje Ajdovščino z (Novo) Gorico, potem pa se pohodna pot vije med vinogradi in v tem letnem času cvetočimi breskovimi nasadi, vedno več pa je tudi oljčnikov. Odstirali so se nam čudoviti  razgledi na Zalošče in Dornberk, pa na Tabor, Gradišče in Prvačino, v daljavi tudi na Preserje s sv. Katarino in celo sv. Martin nad Brjami. In nad vsem tem 'Črni hribi' od Velikega Ovčjaka preko Trstelja vse do Cerja.

Marinka nam je tokrat 'kofe' postregla kar na pravem šanku, zraven pa je povabila še Danico, ki je stregla domačo čokolado. Na vrhu se nam je nudil pogled na Vipavsko dolino, Trnovski gozd nad njo, v dolini pa zajetje Vogršček. Tudi pot navzdol nas je peljala mimo čudovitih vinogradov, oljčnikov in tudi novih nasadov različnega sadnega drevja. Mimogrede smo odšli še do znamenitega zaloškega bajerja, ki sodi v učno pot ob reki Vipavi. Tabla nam pove, da je del Nature 2000. Zaloški bajer predstavlja ostanek stare struge Vipave in je ena najlepše ohranjenih mrtvic ob reki. Mrtvice so eno najbolj ogroženih življenjskih okolij, saj nastajajo le ob nižinskih rekah z naravnimi, nereguliranimi strugami. Ker so gospodarsko nezanimive, se jih je v preteklosti večkrat namenoma zasipalo ali uporabljalo za smetišča, danes pa se jih zaradi njihove izjemne ekološke pestrosti naravovarstveniki trudijo ohranjati. Pomembne pa so tudi v času, ko nas vse  bolj ogrožajo poplave. Večino Zaloškega bajerja porašča navadni trst pa tudi ostale značilne močvirske rastline. Obraščajo ga drevesa, ki s svojimi krošnjami senčijo okolico in nudijo dom in zavetje raznim pticam, kot so žolne in detli, pa tudi čaplje, in ponirki se najdejo. Zavetje nudi raznim dvoživkam, plazilcem  in kačjim pastirjem, pa tudi različnim ribam.

Na koncu pa nam je še Jožko Saksida pokazal klet Posestva Saksida. Družina Saksida skrbi za kompleksno turistično ponudbo, saj so kmečkemu turizmu dodali še bungalove in ekokamp. Vredno ogleda.

Zdenka Žigon

Oglejte si tudi