Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
13°C
JUTRI
19°C
13°C
Oceni objavo

Z otroki po Angelski gori do Dolskega maja

Staro leto nas je zapustilo v lepem toplem vremenu, ki se je nadaljevalo še v soboto in nedeljo. Na planinskih poteh se je kar trlo planinskih navdušencev. Tudi nas je pot popeljala v hribe, da bi izkoristili lepe sončne dni.

Najprej smo se vprašali, katera tura je primerna za majhne otroke? Ideja je padla, da bi obiskali Dolski maj, enega od številnih vrhov na grebenu Gore, če se lahko tako izrazimo.

Pa pejmo in gremo. Odpeljali smo se do Otlice, kjer parkiramo. Nadaljujemo pot proti Otliškemu oknu, na poti nas spremlja še nekaj snega, vendar je po večini že skopnel in se čaka na novo pošiljko. Na prvem križišču pod Otliškim majem se usmerimo desno in se rahlo vzpnemo in nadaljujemo po dobro markirani stezi malo po gozdu, malo po travniku in pasemo pogled na Vipavsko dolino. Lepi razgledi so res paša za oči. Se splača potruditi, smo se pogovarjali z otroki. Hodimo, hodimo po Angelski gori, kjer je res lepo. Pred nami pa nas opazuje naš Čaven. Na Penkleriji smo se usedli na klopco in si malo pogledal, kaj vse se vidi naokrog. Penklerija je poznana po slikovitih suhozidih.

Sedaj pa gremo naprej. Še malo hodimo, kjer se pot malo spusti, nakar preidemo v strmino, ki jo je potrebno premagati, da osvojimo vrh. Seveda brez godrnjanja in jamranja ni šlo, a smo vseeno premagali tudi ta vzpon in osvoji vrh Dolskega maja, ki je oddaljen eno uro od Otlice in prav toliko od Predmeje.

Ti dve varianti sta primerni tudi za otroke. Vzamemo pa lahko tudi tretjo varianto iz Stogovc preko Orlovce. Stena je dobila ime po orlih, ki so nekoč tam gnezdil. Na območju Orlovce pa si lahko pogledamo tudi Čukovo luknjo (manjša votlina ob poti - označeno).

G. L.

 

Oglejte si tudi