Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

V Šmarjah bo ves mesec slavnostno

V Šmarjah na Vipavskem bomo ta konec tedna namenu slavnostno predali dolgo želeno turistično-informativno točko s pestrim dogajanjem in obiskom slovenske vinske kraljice Špele Štokelj, v maju pa tradicionalno pripravljamo praznik Med šmarenskimi griči, ki bo tudi letos postregel s turnirjem v briškoli, razstavo 4. Ekstempora med šmarenskimi griči, vinsko degustacijo, pohodom Čez Školj in Tibot in kmečkimi igrami.

Pestro dogajanje se bo v Šmarjah začelo že to nedeljo, 27. aprila, ko ob 16. uri pripravljamo odprtje turistično-informativne točke ob glavni cesti skozi vas. Zanjo smo si prizadevali že vse od ustanovitve Turističnega društva Vinoreja Šmarje leta 2009, zato smo ponosni, da je s pomočjo sredstev programa LEADER LAS občin Ajdovščina, Vipava in Komen nastal kotiček, namenjen popotnikom in ljubiteljem vipavskih gričev. Odslej sta nasproti vaške šole na voljo dve leseni mizi s klopmi, ob katerih smo s pomočjo občine Ajdovščina izdelali dve informativni tabli z zemljevidom in seznamom turističnih ponudnikov v celotni KS Šmarje ter opisom zgodovinskih zapisov in zanimivosti iz naših krajev. Na dan otvoritve bosta tabli dobili družbo šestih prav posebnih trt, imenovanih 'vrtovka', ki jih bomo posadili v svečani družbi slovenske vinske kraljice Špele Štokelj in domačega vinarja ter viteza vina Branka Furlana. Svečan dogodek z blagoslovom nove pridobitve bo obiskovalcem približal tudi modrosti našega velikega rojaka Matije Vertovca (1784 - 1851), čigar leto letos praznujemo, obenem pa bomo razglasili tudi najboljša vina v KS Šmarje, izbrana na strokovnem vinskem ocenjevanju. Dogodek pa bo seveda obenem edinstvena priložnost za preizkušanje pisane ponudbe vina, sira, meda, sadja, zelenjave in sadnih izdelkov, ki jih ponujajo na kmetijah v treh vaseh krajevne skupnosti Šmarje in obenem priložnost za veselo druženje, čakajo pa vas še številne zanimivosti.

V naše kraje ste nato ponovno vabljeni že v soboto, 10. maja, ko TD Vrtovče na Vrtovčah ob 16. uri pripravlja napet turnir v briškoli, osrednje dogajanje pa sledi 24. in 25. maja v Šmarjah. Na soboto, 24. maja, ob 19. uri v strnjenem delu vasi Šmarje pripravljamo odprtje edinstvene umetniške razstave sredi vaških gas 4. Ekstempore med šmarenskimi griči - ob zvokih Tamburaškega orkestra Danica, nato pa še vinsko degustacijo nagrajenih domačih vin. Naslednjega dne, 25. maja, pa se bo ob 8. uri zjutraj pri gasilskem domu v Šmarjah začel že 5. pohod Čez Školj in Tibot, ki bo pohodnike letos popeljal po nekoliko spremenjeni trasi. Tokrat bodo obiskovalci osličku Sivku lahko sledili med šmarenskimi tolmuni čez lesen most po stari poti za zaselek Hrastje, nato pa mimo zaselkov Jakulini in Potok do Tibota, kjer bo ob 11. uri maša na prostem na ostankih cerkvice sv. Teobalda. Sledil bo spust do Vrtovč in nato vzpon na najvišji vrh pohoda - Školj, ki s 418-imi metri nadmorske višine nudi prečudovit razgled na Vipavsko dolino in čez Kras vse do morja. Od tam se bodo pohodniki skozi spomeniško zaščiteno jedro vasi Šmarje vrnili na izhodišče pohoda.

Popoldne ob 16. uri pripravljamo zabavne 2. kmečke igre, na katerih se bodo pomerile skupine iz vasi, povezanih z življenjem in delom Matije Vertovca. Za popestritev bomo poskrbeli še s priložnostno razstavo čipke, za prijetno vzdušje pa se ni bati. Dotlej pa v Šmarjah držimo pesti, da nam bo vreme vsaj letos naklonjeno, v primeru dežja bomo namreč dogajanje, načrtovano za 24. in 25. maj prenesli v bolj 'sončne čase'.

Več o dogajanju lahko spremljate na naši spletni strani http://vinoreja-smarje.nvoplanota.si ali na naši facebook strani https://sl-si.facebook.com/TuristicnoDrustvoVinorejaSmarje

MP

Oglejte si tudi