Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V deželi ključavnic pod Golico

DPS Zarja  je po dolgem času odšla v svet. To seveda ni bilo dolgo potovanje, a nič manj dobrodošlo in zanimivo. Društvo upokojencev Ajdovščina je svoje pohodnike povabilo na Golico in tako so tudi pevke dobile prostor na avtobusu. Seveda s popolnoma drugimi načrti, kako preživeti dan.

Na Jesenicah je skupino sprejel Marjan Veber, predsednik Društva upokojencev Javornik – Koroška Bela. Voden ogled v Kosovi graščini, enem od štirih fužinskih gradov na Jesenicah je bil zelo zanimiv. Graščina je gostitelj občasnih in stalnih razstav. Na ogled je bila razstava o gledališkem in filmskem življenju Mihe Baloha. Prav na dan ogleda je umetnik, ki živi na Jesenicah, praznoval svoj 93. rojstni dan. Zanimava je geološka in paleontološka zbirka Jožeta Bediča, poročna soba, stalno pa se odvijajo tudi muzejske delavnice. 

Skupina je bila povabljena v prostore DU Javornik – Koroška Bela. Društvo je zelo aktivno na različnih področjih, imajo tudi ženski pevski zbor Večerna zarja, ki je z veseljem sprejel povabilo za srečanje v Ajdovščini. Seveda petja ni manjkalo.

Zarja je pot nadaljevala v vasico pod Golico, v Prihode.Tam je bil gostitelj dolgoletni prijatelj Jaka Razinger, ki je bil član Folklorne skupine Bled. Prijateljstvo se je stkalo v Ljubljani na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, kjer sta obe skupini nastopali. Jaka je povabil na ogled belih poljan z narcisami, po domače ključavnicami. V vasici je tudi pravi miniaturni alpski svet. Na srečanju je bilo veliko petja in plesa - kot se za tako druščino spodobi.

Obljuba dela dolg, torej nasvidenje v Ajdovščini.

Nevenka Vidmar



Oglejte si tudi