Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
15°C
-2°C
JUTRI
16°C
-2°C
Deli
6952

V Bohinj z vlakom

V nedeljo, 28. maja 2017, je Planinsko društvo Ajdovščina organiziralo pohod v enega izmed najlepših kotičkov Slovenije, Bohinj. To ni bil samo planinski pohod. Bil je tudi naravovarstveni. Prav v tem času je v Bohinju potekal Festival alpskega cvetja. Planine in travniki so bili pisani dišečih trav in cvetja. V okolici Bohinjskega jezera smo si ogledali slikovno razstavo cvetja in narave s področja Bohinja. Da je bil pohod še bolj naravovarstveni, smo se v Bohinj peljali z vlakom.

Planinci smo se zbrali na AP v Ajdovščini, se odpeljali na železniško postajo v Novo Gorico, kjer se nam je pridružila še ena skupina planincev. Tako nas  na vlak vstopilo kar 37. Po uri in pol vožnje smo prispeli v Bohinjsko Bistrico. Od tu smo se na pot podali peš. Nekaj časa smo hodili po cesti, nato zavili na kolesarsko in gozdno pot. Po uri hoda je pot prešla v travnik, čez Senožeta, kjer je manjše smučišče, do vznožja Rudnice (946 m), ki je bila najvišja točka pohoda.

Do vrha nas je čakala še močna, a kratka strmina. Z vztrajnimi, počasnimi in previdnimi koraki, smo strmino z lahkoto premagali. Na vrhu smo bili nagrajeni  z lepimi razgledi. Kljub nizki nadmorski višini, z Rudnice pogled seže daleč naokoli na Zgornjo Bohinjsko dolino z vasicami Studor, Češnjica, Jereka in okoliške vrhove. V občudovanju lepot smo se za nadaljevanje poti še okrepčali. Med hojo nas je vodnik in varuh gorske narave Mirko seznanil z vrstami in imeni mnogih cvetlic. Da je pohod potekal tako kot mora, je poskrbel tudi vodnik Božo.

Rudnica je zaobljen vrh. Leži na robu Triglavskega narodnega parka in razmejuje Spodnjo in Zgornjo dolino. Na Rudnico vodi več poti.Predvsem so to stare rudarske poti. Ime Rudnica naj bi bilo povezano z nekdanjim rudarjenjem v Bohinju, ki je šlo v zaton po koncu bohinjskega fužinarstva.

Z Rudnice smo se po zanimivi gozdni poti in travniku z brunarico, s katerega je lep razgled na Bohinjsko jezero in hribe nad njim, vračali v dolino. Šli smo skozi vas Stara Fužina do jezera. Tu smo si privoščili malo daljši  počitek za ohladitev s pijačo, sladoledom ali sprehodom ob jezeru. Sonce nam je ves dan delalo družbo in je neusmiljeno grelo. Za ta dan ni veljal rek: »U Bohin ma dž tamvade«.

Pred nami je bil še najtežji del poti. Na vlak v Bohinjsko Bistrico smo se vračali  ob levem bregu Save Bohinjke po asfaltirani Klodičevi kolesarski in pešpoti. Premagali smo jo po skoraj dveh urah hoje. Tako smo zaključili krog poti.

Sledila je še prijetna vožnja z vlakom v Novo Gorico, kamor smo prispeli v večernih urah, zadovoljni, da smo v knjižico planinskih spominov, odtisnili žig novega osvojenega vrha.

ms

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!