Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Tudi postni čas lahko preživimo koristno

Pri karitas se vsako leto pridružujemo vsem postnim spodbudam nacionalne Karitas, zato v družbi spodbujamo k solidarnosti z družinami in posamezniki, ki trpijo zaradi prekomernega uživanja alkohola. Naslov letošnje postne pobude »40 deni brez alkohola« je »Izberi prav. Bodi z mano.«
Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji. V družbi prevladuje strpen odnos do pitja alkohola, čeprav ta povzroča resne težave in ima hude posledice. Še posebej je zaskrbljujoče pitje alkohola med otroci in mladostniki. Pitje pri mladih povzroča škodo v razvoju in je dobra podlaga za odvisnost v odraslosti.

V Sloveniji zaradi alkohola letno umrje 956 ljudi. Kar 234 milijonov evrov je neposredne škode zaradi  prometnih nesreč, nasilja v družini in kriminala. Alkohol je in ostaja eden glavnih povzročiteljev prometnih nesreč, ki poleg voznikov zajema tudi kolesarje in pešce. V letu 2016 je policija kaznovala samo zaradi alkohola 9.000 voznikov, v prometnih nesrečah je zaradi alkohola umrlo 38 oseb, 170 pa jih je bilo huje poškodovanih.

V tej akciji, poleg Karitas, sodeluje tudi Zavod Varna pot, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in še nekatere druge ustanove, pridružili pa so se tudi nekateri znani politiki, športniki in mediji. Povabilo velja vsem, več piše na spletni strani http://brezalkohola.si/ .

Seveda, pa ni to edina postna akcija Karitas, že vrsto let zbiramo sredstva za pomoč ljudem v JV Evropi. Naša Škofijska karitas je akciji Ne pozabimo dala podnaslov Streha nad glavo. V to akcijo je združenih več karitativnih vidikov. Najprej opozarjanje, da so v naši bližini ljudje, ki še vedno trpijo zaradi posledic vojne. Pobratena ŠK Banja Luka praznuje 30 let delovanja in ob praznovanju smo začutili hvaležnost  za vseh 27 družin, ki so s pomočjo darovalcev in pridnih rok mladih, predvsem dijakov ŠGV in mojstrov - prostovoljcev, dobile varno streho nad glavo. Darovalci se ne zadovoljijo s povprečnostjo, češ, damo dar in zadeva je za nas končana, temveč s svojim darom omogočijo mladim, da spoznavajo drugačne kulture, drugačne družine, predvsem pa začutijo krute posledice vojne.

Iz konkretnega poznavanja razmer in druženja mladih je nastal »Plamen upanja za otroke v stiski«. Tudi ta plamen je namenjen motivaciji skupin in posameznikov za čutenje z otrokom, ki ima ime in priimek in potrebuje našo pomoč.

Za dobra dela je veliko prilik. Odpoved hrani, da bomo 'shujšali' nima postne vsebine, če od tega kar 'prihranimo' ne darujemo naprej. Skratka post je čas za Boga in človeka.

 

Jožica Ličen

Oglejte si tudi