Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Tudi na Colu defibrilator

Ne zaradi volitev in pridobivanja volivcev z raznimi obljubami, temveč čisto drugače smo tudi na Colu prišli do naprave, ki lahko rešuje človeška življenja.
Že več let smo se člani gasilskega društva pogovarjali, kako bi tudi na Colu prišli do defibrilatorja – naprave, s katero je že mnogo vasi opremljenih. Nekateri kraji, kjer je več posluha odgovornih ljudi, pa jih imajo celo več. Kljub temu, da smo naleteli na razumevanje in tudi obljube, pa od tega ni bilo nič. Defibrilator je naprava, ki človeku ob trenutnem zastoju srca s pomočjo električnega sunka reši življenje, ko ponovno zažene delovanje te važne življenjske funkcije.

To se je izkazalo že v neštetih primerih. Ponovno smo se o tej temi pogovarjali letos na eni od rednih sej društva - predvsem kako priti do denarja zanj. Na koncu smo si bili edini, da se na obljube ne gre zanašati in da si bomo morali sami pomagati - kot že tolikokrat! Toda na kakšen način in kje zbrati kar lepo vsoto denarja, ki je za nakup potreben? Kazalo je, da bomo spet ostali na začetni točki ponovno čakali na boljše čase.

Tedaj pa se je oglasil naš zvesti član - vojaški kaplan g. Milan Pregelj in pribil: »Letos bo zagotovo tudi na Colu defibrilator, to vam jaz zagotavljam!« Vsi smo ga začudeno pogledali, on pa je nadaljeval: »Letos imam srebrno mašo in ob tej priložnosti bo tudi ofer (darovanje). Sigurno se bo dovolj nabralo, da nabavimo defibrilator in ne bo potrebno prosjačiti po občini.«

Tako se je tudi zgodilo. Na Colu je g. Milan 29. julija obhajal srebrno mašo, kar pomeni 25 let duhovniške službe.

Duhovnik Milan Pregelj je že 10 let vojaški kaplan, ki z drugimi člani v vojaškem vikariatu skrbi za duhovno oskrbo vojakov slovenske vojske doma in tudi na misijah po tujini. Slavja se je udeležilo veliko število ljudi - od duhovnikov, članov vojaškega vikariata z vikarjem dr. Jožetom Plutom na čelu, članov policijskega vikariata, veteranov vojne za Slovenijo, članov društva sv. Modesta, slovenskih narodnih noš in ne nazadnje gasilk in gasilcev domačega društva in sosednjih društev iz Podnanosa in Črnega Vrha. V lepem vremenu smo se navedenega dne vsi uniformirani, v spremstvu številnih praporov, v veličastnem ešalonu podali v domačo cerkev sv. Lenarta in prisostvovali srebrni maši.

Po maši je sledilo darovanje, nato pa še prijetno druženje vseh udeležencev v šotoru pred zadružnim in gasilskim domom. Veterani vojne za Slovenijo pa so pripravili še krajši kulturni program.

S sredstvi, ki so jih prisotni darovali po maši, je bil kupljen avtomatski eksterni defibrilator AED s pripadajočo opremo, to je omarico z ogrevanjem, kar je stalo več kot 2.000 €. Defibrilator je že montiran na gasilskem domu na Colu.

Da bo naprava tudi optimalno funkcionalna, se dogovarjamo še za usposabljanje, za kar je med člani gasilskega društva veliko zanimanja. Prodajalec bo poskrbel tudi za predstavitev naprave. Čas bo pravočasno objavljen.

Našemu članu srebrnomašniku g. Milanu pa smo gasilci v imenu vseh krajanov iz srca hvaležni za sredstva, ki so bila darovana njemu osebno, vendar jih je namenil v korist drugih. Upam, da bo enkrat prišel tudi čas, ko bo kateri od novinarjev tudi to opazil in tudi o takih plemenitih dejanjih kaj objavil. Veliko so se razpisali namreč, ko se je naš Milan udeležil proslave v Rovtah v vojaški uniformi, vendar se je kasneje izkazalo, da je bilo njihovo pisanje namenjeno iskanju še ene afere in povsem zlonamerno. Če bi danes še živel naš poet Prešeren, bi verjetno napisal nekaj podobnega tudi o novinarjih kot je o Kopitarju.

Gasilci smo ponosni na našega Milana, ki je dal veliko in to iz svojega in ne tako kot daje katerikoli župan, ki nam vedno daje iz našega. Moti pa nas razlika, ki je vedno očitna, saj je slednji takoj z veliko hvale povsod zapisan in objavljen z velikimi črkami, medtem ko se drugega spregleda in pozabi.

Prostovoljni gasilci se bomo trudili, da ne bomo nikogar, ki dela dobra dela, pozabili in se ga z vsaj s skromno besedo zahvale spomnili. Zato še enkrat hvala našemu Milanu in vsem, ki kljub temu, da od njih nihče ne zahteva določenih nalog, sami spoznajo potrebe svojega okolja in jih brez velikih obljub in pričakovanj raznih ugodnosti tiho, pogumno in dosledno izpolnijo.

Ivan Škvarč v imenu Gasilskega društva Col

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi