Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Slovenski planinci so se srečali na Golteh

Planinska zveza Slovenije že vrsto let organizira druženje planincev. Peto leto pa poteka praznovanje pod naslovom Dan slovenskih planinskih doživetij. Vsako leto je srečanje v drugem kraju. Letos je PZS, skupaj s PD Mozirje, pripravila praznovanje pri Mozirski koči na Golteh v soboto, 18. junija 2016. Na praznovanju slovenskih planincev, ki se ga je letos udeležilo preko dva tisoč planincev, smo bili prisotni tudi planinci Planinskega društva Ajdovščina.

Lepo sončno vreme je omogočilo izpeljavo bogatega in pestrega programa za vse ljubitelje gora, in sicer vseh generacij. Veliko je bilo vodenih pohodov po Golteh, turnokolesarskih in naravovarstvenih izletov, prikaz reševalne akcije gorskih reševalcev s helikopterjem. Organizator je dobro poskrbel za mlade planince z družinami. Sodelovali so na orientacijskem pohodu, plezanju, v ustvarjalnih delavnicah. Program so popestrili planinski pevski zbori. Od štirih nastopajočih zborov sta bila dva s Primorske, sestre Mohorič s PD Javornik Črni Vrh in Pevska skupina OPD Koper. Bilo je še veliko glasbe. Nastopal je ansambel Šepet in harmonikarski orkester Goličnik ter pevski zbor OŠ Mozirje in drugi. Prireditev je popestril slovesen sprevod praporščakov iz 58 planinskih društev, med njimi prvič letos tudi praporščak PD Ajdovščina Tomaž Brecelj.

Na letošnjem srečanju je bila na Golteh uradno odprta Slovenska turnokolesarska pot, ki je zasnovana po zgledu Slovenske planinske poti. Odprla sta jo predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnik komisije za turno kolesarstvo PZS Jože Rovan. Pot meri okrog 1800 km in poteka tudi na območju Občine Ajdovščina. Turnokolesarski odsek je v ustanavljanju tudi v PD Ajdovščina.

Planince so pozdravili predsednik PD Mozirje, župan Občine Mozirje in predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki je ob koncu  vsem planincem zaželel veliko lepih planinskih doživetij, saj je bilo praznovanje na Golteh tudi otvoritev poletne planinske sezone.

Na Golteh smo preživeli čudovit planinski dan, zato, planinci, vabljeni na Dan slovenskih planinskih doživetij 2017.

                                                              

M.S.

Oglejte si tudi