Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Priznanja zaslužnim čebelarjem

Naše čebelarsko društvo šteje 170 članov, kar ga uvršča med največja društva v državi. Redni letni občni zbor čebelarskega društva je bil v soboto, 4. februarja, v gostoljubni Reharjevi domačiji v Ložah. Potekal je po običajnem programu s končnim zaključkom, da je bilo delo društva v letu 2016 uspešno. Predsednik društva Aleš Turk se je v svojem poročilu zahvalil za finančno pomoč občinama Ajdovščina in Vipava. Poudaril je tudi uspešno delo čebelarskih krožkov v Dobravljah in v Vipavi.

V preteklem letu smo izvedli dva večja projekta. V Kamnjah smo 19. maja odkrili spominsko ploščo čebelarju Janku Vodopivcu, 27. avgusta 2016 pa smo v Ložah izvedli čebelarsko mašo, ki jo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, somaševala pa sta duhovnika Ivan Furlan in Franc Kralj.

Na občnem zboru so bili prisotni tudi predstavniki sosednjih čebelarskih društev iz Idrije, Tolmina in Nove Gorice. V svojih pozdravnih nagovorih so nam zaželeli uspešno medeno leto 2017 in pohvalili delo društva. Prisotna sta bila tudi podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Aleš Rodman in veterinar, mag. Ivo Planinc, ki nam strokovno pomaga pri odpravljanju zdravstvenih težav naših čebel. Po končanem občnem zboru smo čebelarjem predstavili knjigo Janka Vodopivca Čebelarski zapiski, ki jo je uredil dr. Borut Koloini, izdal pa Goriški muzej.

Na rednem letnem občnem zboru Čebelarskega društva Ajdovščina Vipava smo podelili prva društvena priznanja. Priznanje smo poimenovali po našem rojaku iz Kamenj, Janku Vodopivcu (1861-1937), velikem čebelarju, inovatorju in začetniku organiziranega čebelarstva na Primorskem. Dobili so jih častni člani čebelarskega društva za dolgoletno delovanje v čebelarskem društvu: Alojz Božič s Planine, Marjan Brecelj, Marjan Furlan, Andrej Čoha in Karel Slemič iz Ajdovščine, Anton Česnik s Cola, Pavel Furlan z Lozic, Anton Mavrič z Raven, Albert Slokar iz Malih Žabelj, Franc Sorta iz Manč ter Ivan Terbižan iz Podrage.

Druženje smo nadaljevali v prijetnem okolju Reharjeve domačije ter ga zaključili z željo, da bi naše varovanke zdrave preživele preostanek zime, in s čebelarskim pozdravom - NAJ MEDI!

ČD

Oglejte si tudi