Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Potepanje družin nad Banjško planoto in Soško dolino – Jelenk nad Kanalskim Vrhom

Na prelepo sončno soboto, 7. 10. 2023, se nas je na avtobusni postaji v Ajdovščini zbralo 24 udeležencev (otroci, starši, stari starši). Organizirali smo se po avtomobilih in se odpeljali proti Soški dolini in naprej do akumulacijskega jezera Avče, ki se nahaja pri vasi Kanalski Vrh. Od tu naprej pa peš.

Izlet sva vodila Gorazd in Vanja. Najprej smo si ogledali ogromno akumulacijsko jezero, ki je podporna točka za napajanje hidroelektrarne na reki Soči. Pešpot smo nadaljevali skozi vas in se že v središču usmerili na makadamsko cesto, kjer smo opazili tudi prve oznake in markacije. Ne smem pozabiti, da sta bila z nami tudi novopečena markacista Damjan in Mateja, a njuna vloga še nastopi. Pot smo nadaljevali mimo pašnikov in travnikov. Precej časa smo hodili po dokaj zložni označeni poti, ki nas je od pašnikov naprej vodila skozi gozd. Pot je speljana skozi porušene zidne jarke, ki so služili za obrabo med vojno. Na poti pa je kar nekaj ostankov zidov raznih poslopij (ugibanja so bila različna, čemu so bila namenjena …). Pod vrhom nas je čakal še malo bolj strm vzpon, ki nas je pripeljal do škrapljastega vrha Jelenka oz. Jelenika, kot se mu tudi reče. Na vrhu smo naredili daljši odmor.

Otroci so si požigosali dnevnike. Na pohodu pa niso bili le otroci, ampak tudi njihovi starši in tudi stari starši. Druščina je bila precej pisana.

Vrh Jelenka je precej zanimiv: Okoli in okoli je poraščen z gozdom, na vrhu pa so škraplje, da se človek počuti kot bi bil nekje v visokogorju. Vsi smo se stlačili na vrh in nastala je 'gasilska slika'. Udeleženci so pred povratkom v dolino dobili nalogo, da morajo poiskati in prinesti do avtomobila čimbolj ploščat kamen. Le čemu nam bo služil? Povem kasneje.

Začeli smo se spuščati v dolino in ko smo premagali strm del spusta, smo opazili, da je nekdo na novo pokosil stezo. Nadaljujemo pot in srečamo gospo, ki je obrezovala trnje. Sprehodimo se naprej in zagledamo še moškega, ki je kosil. Takoj smo si rekli - to je delo markacistov. Hodimo in hodimo in se še vedno sprašujemo, za kaj nam bodo služili tisti kamni, ki jih moramo nositi. Pa počakajmo še malo.

Na travniku z lovsko opazovalnico nad vasjo Kanalski Vrh smo naredili postanek za pijačo in se vrnili do akumulacijskega jezera.

Sedaj pa razkrijemo, kaj bomo s kamni, ki smo jih prinesli. Markacista Damjan in Mateja sta nam predstavila, kako se rišejo markacije. Najprej sta nam pokazala sama in potem je vsak sam na svoj kamen tudi narisal markacijo.

Kako pa to izgleda? Najprej moramo mesto, kjer bo markacija, pobrusiti z železno krtačo in nato naredimo bel krog velikosti 3-4cm in okrog njega še z rdečo barvo rdeč obroček.

Tako se je naš pohodniško izobraževalni izlet zaključil, da je vsak otrok odnesel domov tudi svoj kamen z narisano markacijo.

Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi