Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Pomladno dogajanje na MDPM Ajdovščina

Pomladno dogajanje smo začeli 25. marca 2017 s premiero lutkovne predstave Salon Expon v vipavskem kulturnem domu.
Predstava je rezultat srečevanj in vaj lutkarjev v okviru študijskega krožka Ko lutke oživijo, pri katerem s strokovnim mentorstvom sodeluje tudi znani lutkar in lutkovni režiser Jože Zajec. Lutke so v Vipavi zopet oživele po 25.-ih letih. Toliko let je namreč minilo od zadnje predstave članov lutkovne skupine pod vodstvom Ade Bačar na vipavski osnovni šoli. Lutkarji so medtem odrastli, a ljubezen do lutkje ostala. Da pa ne bi vse ostalo samo pri premieri, so lutkarji pripravljeni tudi gostovati. Če bi želeli gostiti lutkovno predstavo tudi v vašem kraju, nas lahko kontaktirate prek e-pošte info@mdpm-ajdovscina.si ali tel. 041 490 360.

29. marca 2017 smo v Ajdovščini prvič gostili tudi regijski otroški parlament, ki so se ga udeležili osnovnošolci višjih razredov iz območij društev prijateljev mladine Ajdovščina, Nova Gorica, Idrija in Tolmin. Mladi parlamentarci so razpravljali na temo »Otroci in načrtovanje prihodnosti«. Njihovi zaključki pa so bili: znanja nam nihče ne more vzeti; svoje talente je težko odkriti, a ko jih odkriješ, jih moraš tudi razvijati; uporaba tehnologije ni nujno dobra za človeka, saj si npr. z ročnim zapisovanjem veliko več in bolje zapomnimo; ljudje bi morali stati za svojimi besedami, predvsem tisti na vodilnih položajih; prizadevati si moramo za trajnostni razvoj okolja, da bodo lahko tudi naši zanamci imeli vsaj takšno naravo, kot smo jo mi prejeli od svojih prednikov.

Glas otrok je slišan na otroških parlamentih, prav tako pa tudi na natečaju Evropa v šoli, ki vsakoletno poteka pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije. Otrokom in mladim daje priložnost, da bolj opazno in konstruktivno sodelujejo pri načrtovanju svoje prihodnosti in se izražajo o aktualnih temah. Na natečaju lahko sodelujejo učenci vseh treh triad osnovne šole, pa tudi srednješolci s svojimi literarnimi, likovnimi, fotografskimi ter video deli. Naslov letošnjega natečaja je »Svet, v katerem želim živeti.« Na Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, ki je regijski koordinator za goriško regijo in zamejstvo, je letos prišlo 140 del. Dela je pregledala regijska komisija v sestavi: Irena Šinkovec, Beti Bučinel, Silva Copič, Tea Curk Sorta in Maša Čibej. Na regijskem nivoju je bilo nagrajenih 12 likovnih, 9 literarnih in 1 fotografsko delo, ki so bila poslana na nacionalni nivo natečaja. Pripravljamo tudi razstavo izbora sodelujočih del, ki bo na ogled od 21.4. do 5.5. 2017 v Mercator centru v Ajdovščini. Vsa sodelujoča dela bodo na ogled tudi na naši spletni strani.

Naše dejavnosti se že spogledujejo s poletnimi počitnicami. Tudi letos organiziramo letovanje otrok in mladostnikov v Nerezine (28.6. – 8.7.2017) in v Piran (14.7. – 22.7.2017). Letovanje je namenjeno tudi otrokom iz socialno šibkejšega okolja in takšnim z zdravstvenimi težavami. Za te nudimo tudi možnost sofinanciranja. Poleg sredstev, ki jih otrokom namenijo občine in ZZZS, bomo v mesecu maju pričeli še z zbiranjem donacij. Naše položnice akcije ''Morje za vse otroke'' bodo v poštnih nabiralnikih in pri bančnih okencih. Dosedanjim in bodočim donatorjem se lepo zahvaljujemo, prav tako tudi podjetju KRO d. o. o., ki nam pomaga s tiskanjem humanitarnih položnic. Prijavnice za letovanje dobite v naši pisarni: MDPM Ajdovščina, Cesta IV. prekomorske 61/a, 5270 Ajdovščina (Pale), za ostale informacije pa smo na voljo po telefonu: 05/368 91 40 ali 041 490 360 vsak dan, od ponedeljka do petka, od 9.00 do 15.00 ter na elektronskem naslovu: info@mdpm-ajdovscina.si.

 

Urška in Maša, MDPM Ajdovščina

Oglejte si tudi