Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Obletnica društva za psihosocialno pomoč Pluton

V soboto, 6. decembra, smo v Kulturnem domu v Vipavi praznovali 10. obletnico društva za psihosocialno pomoč Pluton. Srečanja so se udeležili člani klubov in društev iz notranjske, ljubljanske in primorske regije, člani kluba ACAT iz Trsta, predstavniki svetovnega združenja klubov zdravljenih alkoholikov WACAT iz Italije, Društvo Žarek upanja iz Ljubljane, Aleksander Može, upokojeni terapevt in avtor več knjig na to tematiko, župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in podžupan občine Vipava Bogdan Godnič.
Praznovanje smo začeli s predstavitvijo zgodovine in dela društva, terapevtka Miranda Krašna je govorila o ovirah, s katerimi se človek sreča, ko se odloči, da bo spremenil svoje življenje. Alkoholizem je nekaj, s čimer se noče nihče prav zares ukvarjati. Odvisnik noče priznati, da ima težave, svojci se oklepajo svojih predstav, družba pa bi najraje videla, da tega ne bi bilo, ali vsaj ne tako vidno, da bi bilo moteče. Tudi strokovnjaki neradi delajo na tem področju.

V družbi pogosto slišimo: »Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne!« Če človek naredi napako, je za vekomaj uničen. Takšno mišljenje je ovira.

V resnici so hude življenjske napake in bolečine lahko priložnost za preobrat, če to tako razumemo. Žal pa pogosto opažamo pri ljudeh in družinah, da si dajo zelo malo možnosti za popravek in preobrat v življenju.

Že Grki so vedeli: junak drame je tisti, ki je šel po napačni poti, a se mu je uspelo soočiti s svojim škodljivim vedenjem in napraviti preobrat.

Zato je pomembno, da so naše podporne skupine takšne, da lahko tudi odpustijo. Da človeka podprejo v poskusu zaživeti na novo, tudi če ni popoln in ima napake, ne da beži od odgovornosti.

V društvu nas povezuje dobra volja in optimizem, predvsem pa želja pomagati še komu. Ta naša redna ponedeljkova srečanja pomenijo nekakšno zatočišče, kjer si ljudje s podobnimi težavami ponudijo roko in se spodbujajo na življenjski poti.

Aleksander Može je spregovoril o svojih izkušnjah, Nataša Sorko iz društva Žarek upanja je predstavila raziskavo Alkohol in mladi. Nadaljevali smo s filmom Marjana Batagelja in Uroša Velikonje o prvi svetovni vojni, zgodovinar Matjaž Bizjak, pa je slikovito orisal vojno dogajanje.

Župan Tadej Beočanin in podžupan Bogdan Godnič sta izrazila priznanje in podporo naši dejavnosti za dvig kakovosti življenja svojih občanov.

V naše društvo prihajajo po pomoč tudi posamezniki, ki nimajo problemov s prekomernim uživanjem alkohola, a jim je življenje postavilo na pot podobne težave - v odnosih, močne čustvene stiske, življenjske krize, torej nekaj, s čimer se vsak človek kdaj sreča v življenju. Pomagamo ljudem, ki problemov sami ne obvladujejo več in potrebujejo strokovno pomoč.

Poleg okrogle obletnice smo še posebej ponosni na to, da smo letos pridobili status humanitarne organizacije. Kar pomeni, da smo se uvrstili na seznam upravičencev do 0,5 % dohodnine. Kdor bi želel podpreti našo dejavnost, dobi podatke na: http://psihoterapija.e-vizitka.biz/

Miranda Krašna

Oglejte si tudi