Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

'Mostovci' na krajšem pohodu za 8. marec

Izjemoma je bil tokratni krajši pohod na torek, zato da smo na koncu poti obiskali še našo kamnoseško skupino v Mančah.

Na avtobusni postaji na začetku vasi Lože se nas je zbralo kar 23 pohodnikov. Najprej smo se odpravili proti gradu Lože, ki se omenja sicer že v 12. stoletju, od sredine 16. st. naprej se že omenjajo lastniki iz rodovine Cobenzl. V začetku 19. st. pa je grad že v lasti znamenite rodovine Coronini. Starejši Vipavci pa se še spominjajo zadnjega lastnika Evgena Mayerja (1889 - 1970), med drugim podpornika slikarja Vena Pilona, ki je rad zahajal na grad.

Ker pa je bil 8. marec, smo se spomnili tudi Ane MayerKansky (1895 - 1962), ki je po študiju kemije na Dunaju leta 1920 postala prva slovenska doktorica znanosti na novoustanovljeni ljubljanski univerzi. Njeno zgodbo si lahko preberete na https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/mayer-kansky-ana/.

Pohod smo nadaljevali med vinogradi, pašniki in skozi redek gozd do Obelunca (382m), hriba nad slikovito vasjo Goče. Tu stoji pred kratkim obnovljena božjepotna cerkev Marije Snežne. Cerkev sodi med kulturne spomenike sakralne dediščine in je tudi na seznamu projekta romarskih cerkva od Alp do Jadrana. Od tu se razprostira čudovit razgled na vas Goče, okoliške vinograde, na sosednji Erzelj, Vipavsko dolino in Nanoško planoto. »Kot bi bila v Toskani,« je komentirala ena od pohodnic.

Naprej nas je pot vodila skozi vas Goče, ki s svojo imenitno stavbno in umetnostnozgodovinsko dediščino kar kličejo po celostni prenovi in prezentaciji svojih znamenitosti. Sledil je še spust do Manč, kjer smo pri marljivem klesanju našli našo skupino kamnosekov. Pod njihovimi spretnimi rokami nastajajo čudoviti izdelki, ki jih lahko občudujemo na priložnostnih razstavah, postavljeni so tudi 'in situ', npr. v Standrežu, oziroma najnovejše delo - relief furmanov v skali ob poti med Sanaborom in Belo.

Sledil je še spust in skozi Lože smo prišli do izhodišča. Zedinili smo se, da smo prehodili približno 7 km, saj so naše pametne ure in telefoni vsakemu prikazali malo drugačno številko. Zedinili pa smo se tudi, da nam voditeljica Vesna vsakokrat pripravi zanimiv pohod za vedoželjne, ko vsakokrat odkrijemo kaj novega.

Zdenka Žigon, foto Vesna B.

Oglejte si tudi