Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Ljubitelji motorjev iz Žapuž na panoramski vožnji

Vsakoletni praznik krajanov Žapuž v juniju je običajno obeležen tudi s panoramsko vožnjo ljubiteljev motorjev iz Žapuž in njihovih prijateljev. Člani društva DEŠK se v zadnjem letu posvečamo bolj rekreaciji na kolesu, a en dan v letu je rezerviran tudi za hitrejšo disciplino. V izvidnico nekje na sredini ture se pošlje predstavnika z okrepčilno pijačo in vodo za hlajenje v vročih dneh, kjer se motoristi oddahnejo, pretegnejo ter okrepčajo s pijačo.

Letošnjo etapo je določil Jože in je potekala čez Rebernice po novem asfaltu do Razdrtega, preko Ubeljskega in Studenega do Planine pri Rakeku, kjer je bil oddih. Ekipa petnajstih motoristov je izkoristila gostoljubje Centra mariapoli SPES, za katerega skrbi Gibanje Fokolarov. Objekt, blizu župnijske cerkve sv. Marjete, ki je namenjen duhovnim vajam in raznim srečanjem, je bil pred stoletjem furmanska postaja in je sedaj v celoti restavriran. Zanimivi so obokani stropi iz opeke, ki so pri restavriranju, ob gradnji novih temeljev, ostali nepoškodovani.

Po osvežitvi z napitki je sledil blagoslov motoristov, ki ga je podelil šturski župnik Zoran Zornik. Skupina je pot nadaljevala proti Kalcam in naprej proti Idriji. V toplem popoldnevu je prijala vožnja skozi Idrijsko Belo mimo številnih kopalcev do Zadloga po gozdni poti. Preko Črnega vrha in Cola so se vrnili nazaj v Žapuže. Ob zaključku pri Domu krajanov je sledila tudi skromna malica 'na žlico'.  

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi