Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Jesensko potepanje Društva invalidov Ajdovščina - Vipava

28. oktober smo izbrali za dan, ko se bomo člani našega društva odpravili na jesensko potepanje po slovenski Istri. Še dan prej pa je narava pokazala vso svojo rušilno moč in nemočni smo pregledovali vremensko napoved za naslednji dan in upali na čudež.

Že zgodaj zjutraj smo preverjali novo napoved vremena. Sonce! Zdelo se nam je, da bo sonce ta dan sijalo samo za nas. Naš prvi postanek je bil v Hrastovljah, kjer smo si ogledali cerkev sv. Trojice. Tipična istrska gradnja cerkve iz 2. polovice 15. stoletja v svoji notranjosti skriva pravi biser. Poslikana je s freskami. Najznamenitejša med njimi je freska iz leta 1490, ki ponazarja Mrtvaški ples. Le ta nas opozarja, da smo pred smrtjo vsi enaki.

Pot smo z avtobusom nadaljevali v Marezige, saj je sončen dan kar vabil na razgledno točko. Še spust v dolino in že smo bili v Kopru, kjer se je avtobus ustavil pred vinsko kletjo Vina Koper. Ob strokovno vodenem ogledu kleti je sledila še vodena degustacija in beseda o kulturi pitja te žlahtne kapljice.

Hitro smo prispeli v Kozino, kjer smo si privoščili odlično kosilo. Šofer je volan sicer obrnil proti domu, a naslednji postanek je bil Botanični vrt v Sežani. Strokovna delavka nam je predstavila mogočna drevesa in zasaditev celega parka, s steklenim rastlinjakom, ki krasi Sežano že od leta 1848, ko ga je zasadila in oblikovala trgovska družina grškega izvora Scaramanga. Ta družina je v Sežani pustila močan pečat, saj ob glavni cesti še danes stoji njihov hotel, v prostorih njihove vile Mirasasso pa posluje sežanska občina.

Sonce je počasi ugašalo in ni ga lepšega kot vožnja domov čez Kras. Živo rdeči ruj, ki se preliva v celo paleto rjavozelenih barvnih odtenkov, nas je spremljal in ko je zapihal veter, se nam je zdelo, kot da nam maha v slovo.

Hvala vsem, ki ste se udeležili potepanja in nam pomagali ustvariti te lepe spomine. Šoferju Stojanu pa za varno in kot vedno udobno vožnjo.

Društvo invalidov Ajdovščina - Vipava

Oglejte si tudi