Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Gospodinje s Planine 10 let v društvu

Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini obhaja že 10-letnico delovanja. Jubilej bodo Planinke počastile z nizom dogodkov.

Tako bodo v nedeljo, 30. novembra, v domači dvorani premierno uprizorili avtorsko komedijo domačina Dušana Česna– Gospodinja in pol.

Irena si vzame dan dopusta, da bi v miru pospravila po hiši in končala svoje zapiske. Ko mož odhiti v službo, otroka pa v šolo, z veseljem začne z delom. Po hiši je polno opravil, vendar pa tudi presenečenj. Tako se ji planiran miren dopust spremeni v razburljiv dan, poln preobratov, solz in veselja.

Ker je za predstave planinske dramske skupine vedno veliko zanimanja, bosta prvi ponovitvi kar dve nedelji zapored - v Ajdovščini (7. decembra) in Vipavi (14. decembra).

Ob obletnici pa bo izšla tudi nova knjiga, ki govori o šegah in navadah na Planini, podprta z recepti in bogatim slikovnim gradivom.

»Knjiga je nadgradnja prve, ki je izšla ob začetku delovanja Društva, in tako predstavlja vsa znanja, ki smo jih planinske gospodinje pridobile ob desetletnem druženju. Deset let smo članice društva zbirale, zapisovale ter raziskovale šege in navade ter kulinariko naših prednikov. Z enim samim namenom – da ne bi pozabili! Vse to smo zapisale v knjigi 'Da ne bi pozabili II', ki bralcu približa navade Planinca ob različnih prazničnih dneh, ko se družina zbere ob jedilni mizi in zaužije praznične jedi. Znanja, veščin in izkušenj naših prednikov pa ne smemo le obujati. Zato smo jih nadgradile z novimi znanji, idejami, živili in pristopi,« je v imenu društva zapisala Mateja Rosa. Med drugim najnovejšo knjigo bogati poglavje o razvoju kuhinje na Vipavskem. V knjigi tako niso predstavljeni le stari recepti, temveč tudi sodobni, z novimi sestavinami. Vseh receptov je kar 230. Knjiga je nastala v tesnem sodelovanju domačink – gospodinj – in dr. etnologije ter prof. zgodovine Jasne Fakin Bajec. Oblikovanje in številne fotografije so avtorsko delo Blaža Rose.

Poleg osrednjega dogodka v Domu krajanov na Planini bodo s pesmijo program popestrile tudi pevke zbora gospodinj pod vodstvom Ane Štokelj, na ogled pa bo tudi razstava 'Spomini ostajajo'.

rl

Oglejte si tudi