Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Družine na Velikem Školju

Prelepa sončna sobota nas je zbrala skupaj ob 9.00 v Velikih Žabljah, kjer smo pričeli našo planinsko turo. Zbralo se nas je najprej 32 in potem sta se pri cerkvi pridružile še dve mamici z otroki, tako da smo pot do vrha Školja nadaljevali v skupini s kar 39 udeleženci. Skupina je bila mešana od mlajših otrok do starejših planincev.
Planinski izlet smo začeli z uvodnimi besedami vodnika in predsednika PD Ajdovščina ter se v dolgi koloni sprehodili skozi vas mimo cerkvice sv. Florjana. Pot smo nadaljevali mimo vinogradov. Ves čas nas je spremljal pogled na Čaven, Kucelj in Golake ter drugo hribovje v bližnji okolici. Najprej smo hodili po makadamski cesti med vinogradi vse do Vrtovč. Makadamski cesti se združita malo nad vasjo Vrtovče. Vmes smo naredili nekaj krajših postankov, da smo se malo razgledali in popili nekaj kapelj soka.
Pot smo nadaljevali desno mimo zgornjih delov vinogradov pod samim vrhom. Nad zadnjim vinogradom smo se podali v gozd, kjer nas je malo bolj strma pot pripeljala do grebena med Malim in Velikim Školjem. Vsi smo hodili odlično in brez večjih težav, zraven pa sta nam družbo delala še dva psa, ki so ju udeleženci vzeli s seboj. Še malo in smo po grebenu osvojili vrh Velikega Školja, ki meri 417 m. Od izhodišča do vrha smo naredili cca 320 višinskih metrov.
Vrh je osvojen. Kaj sledi sedaj? Malica seveda. Vsak si je dobil svoj kotiček na vrhu in pomalical. Po malici smo naredili še kratko predstavitev o planinskih poteh. Opazili smo, da se se na ta vrh vzpenjali po neoznačeni poti, saj ni bili markacij. Izvedli smo še kratko predavanje, katere vrste poti so v naših hribih in ogledali smo si še kako so težavnosti poti vrisane v zemljevidu in v mobilni aplikaciji Focus Map in maPZS. Udeleženci so na vrhu dobili še manjše čokoladice in nalepke Planinskega društva Ajdovščina.
Kaj je sledilo po odhodu z vrha? Še skupinska planinska fotografija. Vračali smo se po drugi strani hriba mimo nasada kostanjev do Vrtovč in nadalje po makadamski cesti nazaj v Velike Žablje, kjer smo imeli parkirane avtomobile. Ob zaključku smo se poslovili z nekaj besedami vodnika in predsednika planinskega društva.
Če povzamem še nekaj besed za zaključek. Zelo lepo presenečenje je bilo število udeležencev (39). V strnjeni koloni smo osvojili vrh in se na vrhu seznanili oz. spoznali nekaj malega o planinskih poteh. Izvedli smo en lep, lahko rečem dopoldanski izlet, ki je trajal malo več kot 3 ure. Hvala vsem udeležencem za vztrajnost in dobro voljo ter mladinskemu voditelju Maju Černigoju za pomoč pri vodenju.
Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi