Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
10°C
JUTRI
16°C
6°C

Po praznično okrašeni Ljubljani

Božič, doživet v družinskem krogu, ob jaslicah in obisku polnočnice, je naša tradicija.

Na društvu upokojencev vsako letoo rganiziramo izlet, ki vključuje ogled jaslic in z lučkami okrašenih mest. Vse več društev in posameznikov se predstavi s postavitvijo jaslic po cerkvah ali v naravi. To dokazuje, da smo Slovenci domiselni in ustvarjalni, saj na ta način obogatimo te čarobne praznike.

Hiše in mesta so okrašena z namenom. Božič in Novo leto sta v obdobju, ko je največ teme, sonce se mudi več časa na drugi polovici poloble.

Letos smo v tednu med Božičem in Novim letom organizirali izlet v praznično Ljubljano, na sv. Tri kralje pa silvestrovali.

V sredo, 28.12. 22 sredi dneva smo krenili proti Ljubljani. Močno smo si želeli lepega vremena, tako da je ob prihodu z vzpenjačo na Ljubljanski grad posijalo sonce. Saj ne, da bi se branili bele Ljubljane, pokrite s snežno odejo, vendar prekrite z gosto meglo, to pa ne.

Iz avtobusa smo izstopili v bližini Tromostovja, kjer nas je čakal vodnik Benjamin. Pred frančiškansko cerkvijo na Prešernovem trgu smo se zbrali in poslušali zanimivo razlago o zgodovini mesta. Cerkev je posvečena Marijinemu oznanjenju in v njej smo si ogledali postavljene jaslice.

Osrednji kamniti most Tromostovja je bil zgrajen leta 1842 in je nadomestil lesenega, ki je povezoval dežele severozahodne Evrope z Balkanom. Med leti 1929 in 1932 je Plečnik dodal osrednjemu mostu še dva stranska za pešce in s tem ustvaril edinstveno arhitekturo. Ob Tromostovju stoji kip Franceta Prešerna, delo arhitekta Maksa Fabianija in kiparja Ivana Zajca in je njegov simbol. Ogledali smo si tudi palače, zgrajene po hudem potresu leta 1895. Med njimi izstopata Filipov dvorec in Kresija. Vzdušje na trgu je bilo prednovoletno, polno turistov.

V kamero nas je ujela ekipa POP TV, preden smo prišli domov, so nas domači videli v oddaji 24 ur.

Na poti proti vzpenjači smo se ustavili pri vodnjaku, ki ponazarja reke Savo, Krko in Ljubljanico. Original je shranjen v Narodni galeriji, njegov avtor je kipar Francesco Robba. Sprehodili smo se mimo mestne hiše, zgrajene v 15. stoletju v baročnem slogu. Zanimiva je bila razlaga in ogled ljubljanske stolnice, posvečene sv. Nikolaju. Glavna vrata so bronasta, na njih pa reliefi, ki ponazarjajo 1250 let krščanstva na Slovenskem, postavljena pa so bila leta 1996 ob prvem obisku papeža v Sloveniji.

Naša pot je vodila mimo spomenika  Valentina Vodnika. Visok je 2.5 m, stoji na trgu, ki se imenuje po njem. Vodnik je bi pesnik, duhovnik, učitelj in narodni buditelj.

Z vzpenjačo smo se povzpeli na Ljubljanski grad, to srednjeveško arhitekturo, ki je mestni simbol. Leži na 376 m nadmorske višine in je prvič omenjen leta 1112. Ob razlagi o zgodovini gradu smo se povzpeli na razgledni stolp in uživali v razgledu na Ljubljano in vse do Alp s Triglavom ter pokrajino, obsijano v popoldanskem soncu.

Treba je bilo naprej, čakala nas je še vožnja z ladjico po Ljubljanici. Enourna vožnja od Tromostovja do Barja pod mostovi mimo Livade ob rečni strugi je bila kot balzam za utrujene noge po dveurnem ogledu Ljubljane in gradu.

Dobili smo še eno uro prosto za kavico, kuhančka in obisk stojnic. Sprehodili smo se ob številnih barih ob Ljubljanici in tedaj so se prižgale luči v vseh svojih mnogoterih barvah tako, da smo Ljubljano doživeli tudi s te plati.

Zaključili smo z zasluženo večerjo v restavraciji in se polni lepih vtisov vrnili domov.

Rožica Kovač, DU Ajdovščina

 

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi