Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Društvo abstinent v Postojni

Na povabilo DZA Postojna smo se 16. marca udeležili srečanja društev, vključenih v Zvezo KZA Slovenije. Pozdravil nas je predsednik Janez Škodič, ki je daljše obdobje vodil društvo tudi kot laični terapevt in podal kratko poročilo o delu v preteklem letu. Leto 2024 pa jim je prineslo veliko pozitivno spremembo, saj se je v društvo vključila strokovna delavka, ki bo vodila terapevtske skupine. Pred mikrofon je povabil tudi podžupana Občine Postojna, predsednico zveze Tejo Kumar in predsednike društev.

Sledilo je predavanje Anice Gorjanc Vitez, dr. med. spec. psihiatrije, na temo 'Molk ni zlato, upam si spregovoriti'. Imamo veliko pregovorov, kako dobro je molčati: kdor molči, desetim odgovori; molk je zlato ... Molku se pripisuje različne pozitivne vloge, kot je na primer strinjanje, vendar ima zelo veliko negativnega, saj je najslabši način reševanja konfliktov. Molk izhaja iz slabega upravljanja s svojimi čustvi kot so ljubezen, jeza, strah. Za tistega, ki se ga poslužuje, ima le navidezno varnost, za tistega, ki ga je 'deležen', pa predstavlja mučno negotovost, ker je prepuščen ugibanju, kaj se dogaja, kaj oseba hoče sporočiti, prinaša pa tudi nemoč in ranljivost.

Kljub resnosti teme je predavateljica na humoren način navedla nekaj 'primerov', med drugim:

Dekle reče fantu: »Se bova poročila?«

Odgovor: »Da.«

Dekle nadaljuje: »Kaj ne boš nič več povedal?«

Odgovor: »Saj sem že preveč!«

Po okusni večerji je za sproščeno zabavo poskrbel ansambel Mali bend, ki je z repertoarjem narodnozabavnih in zabavnih skladb različnih ritmov zvabil zbrane na plesišče.

Marta V.

 

Oglejte si tudi