Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
32°C
19°C
NED.
32°C
18°C
8584

Colski glasbeni oder 2017

Na Colu in v okoliških vaseh in zaselkih skoraj ni družine, v kateri ne bi imeli vsaj enega pevca ali glasbenika. Tradicija se prenaša iz roda v rod, glasbene korenine in geni se razraščajo in prepletajo.

Zborovsko petje v cerkvi in v okviru prosvetnega društva na začetku prejšnjega stoletja je poskrbelo za plemenitenje pevske kulture, ljudski godci na harmoniko so predstavljali zabavni del glasbene ponudbe.

Ko so Avseniki sestavili narodnozabavni kvintet in naredili revolucijo v tej glasbeni zvrsti, so kmalu dobili prve posnemovalce tudi v naših krajih. Že sredi šestdesetih je nastal ansambel Veseli lovci, ki ni dolgo deloval, pozneje pa še ansambel bratov Benčina. Kljub plemenitim namenom ohranjati slovensko petje in glasbeno izročilo, so se mladi fantje soočili tudi z nerazumljivim nasprotovanjem takratnega župnika. Ko so se konec sedemdesetih pojavile želje, da bi na Colu sestavili tudi skupino, ki bi igrala popularno in rock glasbo, je glasbena scena na tem koncu dobila dodaten zagon.

Z manjšimi postanki nadaljuje svoje poslanstvo tudi danes, korenine se še naprej prepletajo in razraščajo.

Colski glasbeni oder 2017 je priložnost za aktualen vpogled v glasbeno dogajanje v naših krajih. 'Glasba z našega konca' je moto letošnje tradicionalne jesenske glasbene prireditve v telovadnici OŠ Col, ponovno preurejeni v koncertno dvorano.

Colski glasbeni oder je prireditev, ki smo jo prvič pripravili leta 2005, ponovno vas torej na Col vabimo to nedeljo ob 17.00.

sš 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi