Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Ajdovski planinci na Pokljuki

ZIMSKA POKLJUKA: OD ŠPORT HOTELA ČEZ PLANINO ZAJAVORNIK DO BLEJSKE KOČE V LIPANCI
Po petkovem sneženju in napovedanem močnem vetru za vikend smo se le odločili in v nedeljo, 27 .2. 2022, izpeljali zimski izlet do Blejske koče v Lipanci. Prvotno je bil mišljen vzpon na Mrežce, vendar zaradi neugodnih snežnih razmer vzpon na vrh ni bil možen.
V nedeljo zjutraj se nas je nekaj planincev zbralo na avtobusni postaji v Ajdovščini in odpeljali smo se proti Pokljuki. Bolj kot smo se bližali šport hotelu Pokljuka, kjer smo tudi začeli našo pešpot, bolj je bila sivina za pokljuškimi vrhovi. Naš planinski izlet na Pokljuki smo začeli v rahlem sneženju in vetru.
Od šport hotela Pokljuka smo se odpravili proti planini Zajavornik. Med potjo je snežilo in na odprtih predelih izven gozda je pihal veter, ki je raznašal sneg vse naokoli. Hitro smo se prebili čez planino Zajavornik in nadaljevali našo pot po gozdu, ki se vije do Lipance. Sneženje je počasi ponehalo, ko smo se približevali Blejski koči in tudi veter se je počasi umiril. Na poti smo srečali polno turnih smučarjev, a bolj malo pohodnikov. V Lipanci, kjer stoji Blejska koča, smo naredili daljši odmor za kosilo. Malo smo še pogledavali, ali bi se dalo narediti še kakšen korak naprej proti Mrežcam, a se je precej vdiralo, zato smo sestopili nazaj proti planini Zajavornik. Med potjo smo spoznavali okoliške vrhove in seznanil sem planince, kaj pomeni info plazovna tabla nad planino Zajavornik. Tokrat nas je planina Zajavornik pričakala v soncu, kajti zjutraj je snežilo in pihal je veter, zato smo jo hitro prehodili.
Nadalje je ostala še pot do šport hotela, kjer smo zaključili naš štiriurni 4 urni planinski izlet.
Vodnika Gorazd Lapanja, Petra Fučka

Oglejte si tudi