Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

17. velikonočni pohod na Malo goro

Leto je naokrog in prizadevni organizatorji planinske sekcije Kamnje so letos že 17. organizirali velikonočni pohod na Malo goro.Kljub slabi vremenski napovedi so nedeljski številni pogledi v nebo za nekaj trenutkov pregnali dež in privabili pohodnike, predvsem tiste, ki se slabega vremena ne bojijo, in tiste, ki se že od vsega začetka tega pohoda udeležujejo.
Na ta velikonočni ponedeljek, 21. aprila, se nas je zbralo približno 500. Domačini, ki vsak po svoji moči pomagamo tudi pri organizaciji. Pohodniki od vsepovsod. Naši stari prijatelji iz Benečije in iz Krašnje. Vedno več imamo prijateljev, saj kdor na ta pohod enkrat pride, prihaja vsako leto.

V prostorih KS v Kamnjah je bila odprta razstava Mala gora nekoč in danes, kjer so si obiskovalci pred vzponom lahko ogledali, kako je Mala gora izgledala nekoč in katere pripomočke so kosci takrat uporabljali pri svojem delu.

Na planoti so pohodnike pri vpisu s prijazno besedo in nasmehom pričakale Metka, Neva in Marčela. Kot vedno so obiskovalcem, ki so se pohoda udeležili petič, podarili ročno izdelano leseno medaljo, tisti, ki so bili desetič, pa so dobili zbornik o Mali gori.

Ob 11-ih je bil na Mali gori pozdrav pohodnikom. Program je povezovala Meta. Pohodnike je najprej pozdravil predsednik planinske sekcije Kamnje Joško Vodopivec. Nekaj besed so pohodnikom namenili tudi predsednik Planinskega društva Ajdovščina, naš vsakoletni gost, ajdovski župan Marjan Poljšak, prijatelji iz Benečije. Marjan Štrukelj, predsednik planinskega društva iz Krašnje, je prijateljem iz Kamenj namenil nekaj besed v pozdrav, našemu predsedniku pa izročil darilo.

Tako kot vsako leto smo podelili priznanja. Priznanje Planinske sekcije Kamnje je dobila GRS Tolmin, skupina Ajdovščina.

Najstarejši in najmlajši pohodnik sta dobila kolač, delo pridnih kamenjskih gospodinj. Najstarejši pohodnik je bil Anton Kreševec, ki pa se je kot domačin kolaču prijazno odpovedal in ga podaril najstarejši udeleženki, ki je prišla iz Domžal. Najmlajša udeleženka pa je bila komaj nekaj mesečna Zarja Cigoj iz Skrilj.

Pohodniki so se na Mali gori lahko okrepčali s tradicionalno jedjo še iz časov košnje, polento s košenino in kislim mlekom. Naši izvrstni kuharji so jo odlično pripravili.

Nekateri obiskovalci so se mimogrede povzpeli še na Čaven in Kucelj, večina pa je zaradi dežja pohitela domov.

Vsem, ki so se bali dežja in se pohoda niso udeležili - naslednje leto se na Mali gori spet srečamo na 18. pohodu.

M. Č.

Oglejte si tudi