Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Suhi na pot, mokri na cilju

Medtem ko so se drugod po Sloveniji pripravljali na 'veliko vodo', je poldrugi tisoč pogumnih pohodnikov prehodilo 19. pohod po Vertovčevih poteh. Pohod se je začel v skoraj idealnih razmerah, končal pa po napovedih vremenoslovcev – v dežju.
Pohod po Vertovčevih poteh je uspešno pod streho, čeprav z veliko manj udeleženci kot v prejšnjih letih. Mnoge so odvrnile slabe vremenske napovedi, ki so prav za nedeljo dopoldan napovedovale hudo ujmo, ki je na Vipavskem seveda ni bilo. Društvo Matija Vertovec je dobro utrdilo poti ter na ključnih mestih poskrbelo tudi za streho, s prijaznostjo so se izkazali tudi domačini, tako da so se pohodniki dežju navkljub v cilj vračali nadvse židane volje. 

Vreme ni prav nič okrnilo napovedanega programa, tako je v Vertovčevi sobi v Šmarjah godel Tamburaški orkester Danica iz Dobravelj. Takoj po maši pa je pred spomenikom Matiji Vertovcu pod cerkvijo potekala proslava z glasbeno podporo okteta Castrum, pohodnike sta pozdravila predsednik Krajevne skupnosti Šmarje Franko Kante, ki je poudaril pomen organizacije pohoda za razvoj krajevne skupnosti, ter predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, ki je napovedal bogato obeleževanje 20. pohoda v letu 2020. 

Hvala vsem, ki so pomagali pri letos še posebno zahtevni organizaciji pohoda: Gorski reševalni službi Tolmin, skupini Ajdovščina, ekipi prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Ajdovščina, društvu Soudan s Planine in društvu Numulitus z Ustij ter domačinom in članom društva.

Društvo Matija Vertovec pa je že v pripravah na prihodnji, jubilejni 20. pohod po Vertovčevih poteh. Za promocijo pohoda društvo pripravlja obsežen projekt z mnogimi aktivnostmi, dogodki, manifestacijami. Projekt bo obelodanjen na rojstni dan Matije Vertovca, 28. januarja, na javni prireditvi na Planini.

Oglejte si tudi