Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Spomin, ki raste iz pepela…

Slavnostni govornik, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin je na nedeljski slovesnosti še enkrat spomnil na dogodke tistega tragičnega 8. avgusta leta 1942, ko je italijanska vojska popolnoma požgala vas Ustje skupaj z zaselkom Uhanje. Požig je bil le eno izmed dejanj fašističnega agresorja, ki se je z alibijem, da širi višjo, tisočletno rimsko kulturo, pogosto izživljal nad slovenskim prebivalstvom.
Dogodek na Ustju je bil še toliko bolj tragičen, ker je osem ljudi plačalo s svojim življenjem za zločin, ki so ga storili Italijani sami. Požig je bil namreč kazen za umor karabinjerskega častnika Cira Maronneja, ki so ga zaradi zamer in medsebojnega sovraštva umorili pripadniki italijanske vojske, umor pa prikazali kot delo »ribellov«, upornih partizanov, ki naj bi se takrat zadrževali na Ustju. Tistih, ki so bili priče požigu, je vedno manj, zato je naša dolžnost, da njihove zgodbe ne utonejo v pozabo.

Društvo Numulit.us v sodelovanju s  Krajevno skupnostjo Ustje že več let skrbi za prireditve v sklopu krajevnega praznika, tudi za to, da tragični dogodki, ki so tako neizbrisno zaznamovali našo vas, niso in še dolgo ne bodo pozabljeni. Trudimo se, da bi bili ti dnevi žalostnega spomina hkrati tudi čas za pogled v prihodnost, čas druženja, ustvarjalnosti in vedrosti, ki jo skušamo vdahniti našemu kraju.

Tridnevno praznovanje se je začelo v petek zvečer s koncertom Tria Sounds of Slovenia, ki ga sestavljajo harmonikar Janez Dovč, multipihalec in tolkalec Boštjan Gombač in tubist Goran Krmac.

Na Mačkovcu v bližini vasi se je zbralo preko 200 obiskovalcev, ki so v travnatem amfiteatru, posedeni na balah sena, uživali v virtuoznih izvedbah slovenske ljudske glasbe v sodobnih priredbah.

Dogajanje se je nadaljevalo v soboto z likovnim ekstemporom Široka paleta in ustvarjalnimi delavnicami za otroke, ki jih je vodila Polona Ipavec. Tudi na ta način smo želeli obeležiti spomin in ga oplemenititi z umetniki, ki bi Ustje prikazali skozi svoj likovni izraz. Ti so motive iskali po domačih gasah, z otroci pa smo ustvarjali na idilični lokaciji ob cerkvici svetega Janeza. Zvečer je bila v večnamenskem prostoru otvoritev razstave ustvarjenih del. Osrednji del razstave zavzema kiparska instalacija, za katero so svoje odtise pustili prebivalci vasi različnih starosti. Odtis roke je uporabljen kot simbol človeškega obstoja. Roka je eden izmed najbolj ekspresivnih delov telesa in nosi simbol prijateljstva in medsebojnih odnosov. V globljem pomenu daje roka zaščito, moč in voljo. Odtisi v mavcu, simbolizirajo obdobje po požigu, ko so bile roke glavno orodje pri obnavljanju vasi in s svojo številčnostjo kažejo na skupno moč in dobre medsebojne odnose, ki so bili pogoj, da se je vas zopet sestavila v celoto.

Nedelja se je začela športno. Zgodaj zjutraj so otroci in člani odtekli Tek generacij in se tako izognili temu, da bi pretočili več znoja, kot je bilo nujno potrebno. Popoldan pa je kvartopirska sekcija društva organizirala že tradicionalno briškuljado, na kateri so, za obete posušenih mesnin, karte prekrižali bolj ali manj uigrani pari. Slavnostni del dogajanja se je začel pozno popoldan s polaganjem venca pri spomeniku pobitim talcem in se nadaljeval z mašo v spomin na žrtve 8. avgusta 1942. Po maši je bila kratka slovesnost, na kateri sta kot govornika nastopila predsednik KS Ustje Simon Stibilj in župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Popestril jo je kulturnim program, ki ga je pripravil ušanski otroški zbor. Uradni del praznovanja se je zaključil v sproščenem vzdušju z glasbo in plesom na Plošči.

Ob organizaciji letošnjega krajevnega praznika se je pokazalo, da na Ustju zmoremo stopiti skupaj in vsak po svojih močeh prispevati k razvoju tega kraja, ki mu pravimo dom. Pokazali smo, da znamo biti složni, pa čeprav smo si različni.

Društvo Numulit.us

MS, PI, AF

Oglejte si tudi