Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Revija Primorska poje že devetič v Vrtovinu

Tudi letos je stekla tradicionalna priljubljena revija Primorska poje in sicer 47. po vrsti. Tokrat je bila posvečena 120. obletnici rojstva skladatelja KAROLA PAHORJA, ki je bil zanimiva glasbena figura, doma iz okolice Trsta. S svojim glasbenim ustvarjanjem se je približal množici v spričo razmer 2. svetovne vojne. Nastala je cela vrsta skladb, ki so še danes sinonim za ustvarjalnost obdobja NOB.
Revija Primorska poje povezuje pevke in pevce s cele Primorske regije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Tako pesem in glasba združuje ljudi in pripomore k ohranjanju slovenske pesmi. Dokaz, da se zanimanje za revijo vedno veča je ta, da se iz leta v leto  veča število nastopajočih zborov in poslušalcev, ki prisluhnejo petju. Na okrog 30 koncertih se vsako leto predstavi nad 200 pevskih sestavov, v katerih prepeva približno 5000 pevcev, od tega 20 v Sloveniji in 10 v Italiji. V Vrtovinu se je letos že devetič odvijala revija Primorska poje. Gostili smo 170 pevk in pevcev oz. sedem zborov. Tri zamejska - MPZ Nediške doline iz Špetra, SLPZ iz Doberdoba in MPZ Tabor iz Opčin. Štiri zbore iz naših krajev - VS Liška dekleta iz Liga,  MPZ Klasje iz Bukovice - Volčje drage, ŽVS Vinika iz Goriških brd in PAPZ Vinko Vodopivec iz Ljubljane.
Pevske prijatelje je pogostil vrtovinski zbor VINOGRAD z vrtovinskimi njoki in golažem ter kapljico rujnega.
Nasvidenje drugo leto na 48. reviji Primorska poje, na srečanje z nami, morda prvič ali ponovno na nova spoznanja pa da ponovno zapojemo  slovensko rodoljubno pesem, himno Primorcev Vstajenje Primorske.

Nevenka G.

Oglejte si tudi