Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj recimo ne odvisnostim!

Zavod Pelikan – Karitas na območju Republike Slovenije izvaja več programov. Eden od teh je program Skupnost Srečanje, ki je prepoznan kot izredno zahteven in posledično tudi uspešen program urejanja odvisnosti.

Namenjen je uživalcem različnih prepovedanih snovi, ki želijo zaživeti in živeti samostojno, brez uživanja prepovedanih snovi kot so droge, alkohol in ostale različne psihoaktivne substance.

V okviru programa Skupnost Srečanje deluje Informativno-svetovalna pisarna Ajdovščina, ki izvaja program Pomoč odvisnikom in njihovim svojcem. Le-ta je namenjen vsem, ki so se znašli v stiski zaradi uživanja prepovedanih drog, alkohola in drugih psihoaktivnih substanc, ki imajo težave z drugimi zasvojenostmi (z igrami na srečo, internetom, računalnikom), težave na področju motenj hranjenja, ali pa želijo o področju vedeti več. Poleg nudenja individualne pomoči in svetovanj deluje skupina za starše in svojce, ki se srečuje enkrat na mesec. Na svojih srečanjih si svojci in starši izmenjujejo pozitivne in negativne izkušnje, nudijo medsebojno podporo in iščejo skupno pot iz sveta omame.

Odvisnost je težava in problem odvisnika in njegove celotne družine ter širše okolice. Zato je naše delo usmerjeno v preventivno dejavnost, v izobraževanje za vse, ki bi radi, da bi se mladi odločili za življenje brez odvisnosti, da bi se znali soočati z izzivi današnjih časov ter živeli samostojno, zdravo življenje.

V maju 2015 je bil v okviru izvajanja programa organiziran sklop treh predavanj pod skupnim naslovom "Izzivi starševstva: mladostniki in zasvojenost". Predavanja je izvedel Frančiškanski družinski inštitut iz Ljubljane, predavatelj p. dr. Christian Gostečnik s sodelavcema – zakonskim parom Tanjo in Miho.

V posameznem predavanju je bila podrobneje razložena ter skozi odigrano situacijo v družini prikazana vloga očeta, vloga mame ter enotnost staršev pri vzgoji in v življenju mladostnika.

Predavanja so bila organizirana z namenom, da se udeležencem z drugim predavateljem predstavi pomen očeta in mama, vsakega v svojih vlogah, s poudarkom na vzgoji otrok, kot tudi kako pomembno je, da sta pri svojih zahtevah do otroka enotna, da ne popuščata, se ne pustita voditi svojim otrokom.

Predavanj se je v povprečju udeležilo 63 udeležencev na večer. Po zaključku zadnjega predavanja so udeleženci izpolnili kratki vprašalnik. Večina udeležencev je bila nad predavanji navdušena. So pa udeleženci označili, da bi o predstavljeni temi radi še več predavanj, delavnic ter skupinskih srečanj. Organizatorji obljubljamo, da se bomo potrudili ter pripravili še več aktivnosti.

Vsem udeležencem predavanj, predavatelju, ravnatelju srednje šole v Ajdovščini in vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi, se vam najlepše zahvaljujemo ter vas vabimo na vse druge aktivnosti, ki jih pripravljamo v naslednjih mesecih.

Za mesec junij 2015 vas tako vabimo na Kmečko tržnico v Ajdovščini, ki jo vsako drugo soboto v mesecu pripravlja TIC Ajdovščina. Na tržnici boste lahko poizkusili komunski kruh in mlečne izdelke, ki jih bodo pripravili fantje iz centrov Skupnosti Srečanje. Prav tako se boste lahko preizkusili v kreativnosti ter podali predloge za izdelavo stripov na temo RECITE NE ODVISNOSTIM! – RECITE DA KREATIVNOSTI! O kreativnosti ter izdelavi stripov bomo v naslednjih mesecih izvedli delavnice, tako da vsi, ki vas to zanima, vabljeni, da se nam javite in pridružite ter izdelate svoj strip.

K sodelovanju vabimo tudi vse, ki bi radi pri nas opravljali prostovoljno delo.

Vse potrebne informacije pridobite na telefonski številki 030/646 946, po elektronski pošti pelikan.ajdovscina@gmail.com ali na spletni strani http://pelikan.karitas.si

Elizabeta Kotar.

Zavod Pelikan - Karitas

Informativno-svetovalna pisarna Ajdovščina

Oglejte si tudi