Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Poklicna znanja, vztrajnost in povezovanje

Konec leta je navada, da preverimo kaj smo v preteklem letu postorili in kakšni bodo naši koraki v prihodnjem letu.
Zaposleni in zunanji sodelavci Ljudske univerze Ajdovščina smo na strokovnem srečanju v novembru potrdili, da je v letu 2016 učenje različnih odraslih potekalo v pestrih izobraževalnih oblikah dela, po različnih učnih metodah in v različnih okoljih. Izpostavimo lahko tečaje, delavnice, seminarje, inštrukcije, dogodke, oglede primerov dobrih praks, študijske krožke, samostojno izobraževanje in še kaj. Bila so predavanja, prenos izkušenj in razprave, izkušenjsko učenje, igre vlog in praktično delo. Ugotovimo lahko, da smo širili znanje tako v naših predavalnicah kot v okoliških krajih, vaseh ter delovnih organizacijah in v naravi. Odrasli so na Ljudski univerzi Ajdovščina poleg splošnih spretnosti za osebni razvoj in udejstvovanje v družbi pridobivali različna uporabna poklicna znanja za širjenje zaposlitvenih možnosti. 

Spomladi smo izvedli 90-urno usposabljanje za pridelovalce zelišč in drugi »Dan zeliščarjev«. Poleti se je zaključil 60-urni program za pomočnike kuharjev. V jeseni pa smo za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v programu »Znam, ker zmorem« izvedli  dve 104-urni izobraževanji za socialne oskrbovalke na domu ter za izdelovalce kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način. Po usposabljanjih so v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje in Republiškim izpitnim centrom sledili postopki za pridobitev javne listine, nacionalne poklicne kvalifikacije – NPK. Skupno 40 udeležencev je na izpitih pred strokovnjaki iz različnih koncev Slovenije uspešno izkazalo svoja znanja. Vsem čestitamo. Vsak ima svojo zgodbo, svojo vizijo. Nekateri so svoj dosežek že potrdili z novo zaposlitvijo, drugi imajo zanimive načrte, ki jih bodo šele uresničili.

V decembru smo se najprej razveselili uspeha socialnih oskrbovalk na domu. Zahvala gre vsem predavateljem in udeleženkam, ki so v programu aktivno sodelovale. Svoje znanje in medsebojno podporo so izkazale z dodatnim skupnim utrjevanjem znanja pred izpitom. Preverjanje je potekalo v Zavodu Pristan v Vipavi, kjer so zaposleni poskrbeli, da smo imeli na voljo vse potrebno in smo se počutili dobrodošli. Še posebej hvala predavateljici Alenki Černe, ki je socialnim oskrbovalkam ob zaključku dejala: "Glede na pričakovana demografska gibanja v Sloveniji, ki nakazujejo podaljšanje življenjske dobe je pričakovan tudi porast števila oseb, ki bodo potrebovali oskrbo na domu. Vsem osebam bi želeli kljub omejitvam  nuditi kvalitetno preživljanje vsakdana v domačem okolju. Z dolgoživostjo se ne podaljšuje vedno tudi kvaliteta življenja. Socialni oskrbovalec na domu lahko bistveno prispeva k temu, da invalid, kronični bolnik, starejša oseba oz. oseba s posebnimi potrebami  preživlja svoj vsakdan čimbolj kakovostno in v svojem življenjskem okolju. Zato bodite srčne, nadgrajujte svoje znanje in vztrajajte.«

Nekako v istem času so, pod vodstvom Zdenke Valič in Alenke Kodele, v Dvorcu Favetti v Skriljah ustvarjali dobrote 'naši peki'. Teoretične vsebine programa Izdelovalec kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način je podajal dr. Boris Kovač. Strokovnost predavateljev in trud udeležencev so dokazovali tako okusni tradicionalni izdelki iz krušne peči kot tudi torte in testenine. Storjeni so bili prvi koraki, ki bodo morda takoj ali čez čas vplivali na zaposlitveni status in osebni uspeh udeležencev ali na morebitno nadaljnje šolanje. Gospa Zdenka je poudarila: »Pomembno je vztrajati in biti deloven. Kruh ne uspe vedno ob prvem ali drugem poskusu, v tretje pa že lahko nastane nekaj dobrega.« Poleg vztrajnega pridobivanja znanj in izkušenj je med izobraževanjem vedno pomembna tudi medsebojna pomoč in povezovanje z namenom nadaljnjega sodelovanja. Udeleženci so nam rekli: »Ne pozabite pohvaliti Lucije. Ona je bila tista, ki nas je povezovala. Poskrbela je za fotografije, ki smo jih potrebovali za naše mape in še kaj drugega.« Zaupali so nam, kaj se je zanje spremenilo z izobraževanjem in kaj jim pomeni NPK. Nekateri so poudarili, da so že med izobraževanjem izboljšali svoje postopke peke, pridobili nove recepte. Drugi so kupili košarice za vzhajanje in pekače, si izposodili knjige o peki. Tretji so novosti delili s prijatelji na Facebooku. Gospa Ivanka, ki ima z možem v najemu kočo na Lazni, pravi: »Moje stranke so sproti z radovednostjo čakale, kaj bo novega, saj so vedele, da se izobražujem. Certifikat mi pomeni možnost širjenja dejavnosti.«

Zavedamo se, da odrasli potrebujemo pomoč in podporo pri odločitvi za izobraževanje, med učenjem in po zaključku. Zato so se nam na podelitvi certifikatov pridružili predstavniki različnih institucij. Iz Razvojne agencije ROD iz Ajdovščine so pojasnili, kakšno brezplačno podporo nudi točka VEM. Predstavniki Zavoda RS za zaposlovanje in Mlinotesta, ki so sodelovali pri oblikovanju programa usposabljanja, so udeležence seznanili z informacijami o možnosti zaposlitve. Odrasli vedno potrebujemo tudi dober zgled. Zato smo s skupino obiskali gospoda Viljema Cigoja iz pravkar odprte Grajske pekarne v starem rimskem obzidju. Tudi on je na podlagi bogatih znanj in dolgoletnih izkušenj pridobil NPK ter podjetno oblikoval svojo vizijo. Danes izdeluje kruh na dolgi postopek brez dodatkov. Šturc, Ajdovc in Gorjan so vrste kruha, ki jih poleg potice in piškotov vsako jutro najdete na policah trgovin Fama d.o.o. Gospod Aleksander Lemut ga je podprl pri prodaji njegovih izdelkov in pri možnosti najema prostora. Ko nam je prijazno odprl vrata pekarne, smo že navsezgodaj uživali v vonju pravkar pečenega kruha in poskusili slastne piškote. Med udeleženci se je hitro razvil pogovor o sestavinah, izdelkih, kje se dobi kakšne pripomočke ... predvsem pa, kateri recept je pravi?

Vsem bralcem želimo, da najdete »čisto svoj recept« in si uresničite uspešno leto 2017. Zastavite si kakšen nov izziv, učni ali zaposlitveni cilj. Morda se odločite za dokončanje šolanja, se udeležite tečaja tujega jezika ali pridete k nam na brezplačno svetovanje. Na Ljudski univerzi Ajdovščina ponujamo programe, ki izhajajo iz potreb odraslih, nudimo podporo na poti do uresničenja vaših ciljev in informacije. Zato naj zaključimo s povabilom na brezplačno predstavitev razpisov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Nova Gorica – izpostava Postojna bodo svetovalke predstavile razpise za različne podukrepe in podpore za naložbe. Ponovno vabljeni v torek, 17. januarja 2017, ob 16.30. Več na www.lu-ajdovscina.si.

Helena Furlan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi