Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SRE.
11°C
8°C
Oceni objavo

Planinsko društvo Ajdovščina – Miklavžev pohod do Svetega Martina

Veseli december se je začel in že prvi dan smo se podali na pot k dobremu možu sv. Miklavžu. Planiran datum je bil petek, 1. 12. 2023, a da bi bil obisk bolj zanimiv, smo se odpravili kar v večernih urah z lučkami.

Vreme nam ni dalo miru, saj smo cel dan gledali, če bo pohod lahko izvedljiv. Po ogledu vremenskih kart se je le posvetila lučka, da v času pohoda ne bo dežja. Ob 18.00 smo se zbrali na igrišču na Brjah, kar veliko nas je bilo, mlajših in starejših, ki smo bili radovedni, kako nas bo Miklavž razveselil. Odpravimo se skozi vas Brje s prižganimi svetilkami, ki so nam polepšale večerni pohod. Šli smo po cesti, ki se vije nad vasjo Brje mimo vinogradov. Na poti smo srečali močerada, ki se nam je nastavljal za slikanje. Višje kot smo bili, lepši je bil razgled na razsvetljeno Vipavsko dolino.

Hodimo in hodimo in le prispemo do prvih hiš naselja Sveti Martin. Sedaj pa pozor! Bližali smo se cerkvici, kjer bomo z navdušenjem srečali sv. Miklavža. Preden smo vstopili v cerkev, so nas že pričakali angelčki. Pogumno in z radovednostjo vstopimo, se usedemo v klopi in nestrpno čakamo. In glej, obišče nas sveti Miklavž. Po krajšem nagovoru nas je tudi obdaril z bomboni, mandarinami … Preden smo se od Miklavža poslovili, so se otroci še poslikali za lep spominček. Pod cerkvico sv. Martina pa nas je počakala še stojnica s čajem, kuhanim vinom in drugimi dobrotami. Malo smo se okrepčali in veseli zakorakali proti Brjam. Ob spuščanju smo občudovali prelepo osvetljeno Vipavsko dolino.

Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi