Že Vertovec je zelen uvrstil med »žlahtna plemena … s posebno žlahtnim duham«. Nato smo na to domačo sorto skoraj pozabili, v zadnjih nekaj letih pa počasi, a trmasto prihaja na površje njena gosposkost. Uspeva le znotraj Vipavskega vinorodnega okoliša, pridelovalci so že od leta 2003 združeni v Konzorcij zelen (kamor so vključeni tudi pridelovalci pinele) in danes šteje 20 članov. Začeli so s 15 hektarji vinogradov, danes pa zelen raste že na 60 hektarih.
Festival zelena je že potekal, na spodbudo konzorcija in v okviru prireditve Vipavska trgatev. Po nekajletnem premoru pa so novo zgodbo začeli pisati na grajskem dvorišču v Vipavskem Križu. Prvi festival zelena v grajskem okolju je pod streho. Organizatorji – Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD – so lahko nadvse zadovoljni. Sodelovalo je 38 vinarjev z vseh koncev Vipavske doline ter na pokušino ponudilo skoraj 50 vzorcev zelena. Največ je bilo mladih, svežih vin letnika 2015 in 2014, so se pa našli tudi starejši – celoz letnico 2006. Vsi so bili dobri, tudi tisti letnika 2014, o katerem je zaokrožil mit, da je bila slaba letina, kar je potrdil tudi »starosta« vipavskega zelena, Franc Premrn iz vinske hiše Pasji rep v Orehovici, pobudnik ustanovitve in prvi predsednik Konzorcija zelen.Ta manko je narava nadomestila v letniku 2015, polnem značilnih žlahtnih arom in bogatih okusov.
Med pokušino je obiskovalce zabavala skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda in navdušila s srednjeveškimi viteškimi igrami, mečevanjem, plesom … Še domača, Kriška gospoda, je bila očarana. Ob vinski in prireditveni ponudbi so se na tržnici v središču Križa, pred gradom, predstavili ponudniki drugih domačih dobrot, rokodelskih in umetniških izdelkov, obiskovalci so bili povabljeni na voden ogled Vipavskega Križa. Dišalo je tudi po polenti z zabelo iz pršute, ki je odlično služila za protiutež vinskemu pokuševanju.
Organizatorji si po pravici lahko manejo roke – vložen trud je poplačan z zadovoljnimi obiskovalci, ki se jih je kar trlo. Ena boljših organizacijskih potez so bili tudi kombi prevozi od velikega parkirišča na Cesti do vhoda v Križ. K odličnemu vzdušju pa so največ pripomogli vinarji, z množično udeležbo, z dobrimi vini in z odličnim razpoloženjem.
Prvi je bil nadvse gosposki, že čakamo na drugega.
Sanda Hain




